STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, PIETE FINANCIARE, EUROPA, INTERNATIONAL

Poate grecii au votat „DA” pentru taierea propriilor depozite din banci si vor afla asta in cateva zile

Referendum_gettyimages-479559058

Autor: Cristian Tudorescu

 

61% dintre greci s-au pronuntat impotriva austeritatii la Referendumul de duminica. Nu mai conteaza ca demersul a fost dincolo de Constitutia Greciei si nici ca Guvernul a tradus si a simplificat cum a vrut, pentru cetateni, intrebarea foarte complexa de pe buletinul de vot. (foto: foreignpolicy.com)

Acest „NU” al lor va fi utilizat in negocieri de catre Guvernul Tsipras, insa este foarte important cum va raspunde Europa, prin institutiile sale, intr-o astfel de situatie. Grecii sunt acum mandri ca au spus „NU” si ca vocea lor a fost auzita. Dar daca cumva au spus „DA” unei consecinte imediate, pe care Europa o poate pune in aplicare?

 

Europa poate raspunde prin instituirea „bail-in”-ului in sistemul bancar falimentar din Grecia

La nivelul decidentilor politici, probabil ca solutia va necesita timp. Insa strict economic, avem de-a face cu o situatie in care un debitor, statul elen, la care se adauga intr-o faza ulterioara bancile sale, sunt entitati mentinute artificial in jocul finantarii, pe o structura nesustenabila: prea multa datorie publica (175% vs. PIB) si un sistem bancar din care s-au retras cateva zeci de miliarde de euro in ultimele saptamani – pana la impunerea controlului capitalului, acum grecii luand bani cu ratia de la bancomat, cate 60 de euro pe zi. Inclusiv aceste lichiditati sunt aproape epuizate, surse din sistem aratand ca disponibilitatile bancilor sunt sub 500 milioane de euro la acest moment, ajungand pentru cateva zile.

Banca Centrala Europeana a furnizat lichiditate pentru a completa aceste iesiri masive de capital.

Cum s-ar comporta cineva cand a dat bani altcuiva, fie si in mod nesabuit de-a lungul anilor, iar respectiva parte spune „NU” rambursarilor? In primul rand nu i-ar mai da bani suplimentari – iar BCE deja a plafonat sprijinul acum o saptamana, moment in care s-au instituit masurile de control al capitalurilor. In al doilea rand ar cauta sa retraga ceea ce poate. Transpus intr-un context institutional, BCE deja isi depasise propria limita de bunavointa: conform regulilor sale, poate furniza lichiditate bancilor europene doar daca acestea sunt considerate solvabile, altfel s-ar trece la restructurarea bilantului lor. Banca Centrala Europeana a mentinut liniile de finantare pentru bancile grecesti in asteptarea rezultatului Referendumului si a unor eventuale negocieri intre Guvern si Eurogroup, insa acum poate oricand sa retraga sprijinul acordat bancilor, fapt care se poate intampla in cursul acestei saptamani sau in saptamanile urmatoare – vezi aici. Ar fi un prim semnal ca Europa pune Grecia in situatia pe care aceasta si-a dorit-o, anume de a nu depinde de finantari externe.

Rezulta ca bancile care sunt insolvente in acest moment in Grecia ar capota, si ar intra in operare asa-numitul „bail-in”: detinerile finantatorilor bancilor – adica ale actionarilor, dar si ale deponentilor – vor fi ajustate! Este ceea ce s-a intamplat in Cipru in 2013, atunci cand lucrurile au luat prin surprindere pe multi. Insa intre timp, Uniunea Europeana a si legiferat acest mecanism. Chiar grecul care a votat NU la Referendum, s-ar putea trezi cu un depozit taiat in saptamanile care urmeaza. Desigur, si cel care votase DA.Scenariile vehiculate in acest moment sunt de tipul: ceea ce depaseste 100.000 EUR per deponent sa fie taiat cu 50% sau 60%, sau – avand in vedere ca multi si-au retras sumele peste acest nivel, anticipand un astfel de moment – s-ar putea ca si din suta de mii de euro sa se taie o parte.

Deocamdata scenariul este la nivel de speculatie, dar este plauzibil dat fiind cadrul legislativ care poate opera. Asta pana sa se aseze Guvernul Tsipras la masa cu „partenerii”. Presupun ca se referea in declaratiile sale la cei europeni.

 

Cert este ca pana la lamurirea si intrarea in operare a acestor mecanisme, probabil bancile din Grecia vor ramane fara bani. Cum o fi sa te bucuri in strada ca poate maine sau poimaine nu mai ai bani in cont?

 

Mentiune: In cazul in care Banca Centrala Europeana nu va diminua sau retrage din sprijinul deja acordat asa cum presupun in aceasta opinie exprimata, practic nu va pune Grecia si pe greci in situatia confruntarii propriei realitati economice, iar nici politicienii nu si-ar impune punctul de vedere, atunci timpul ar incepe sa curga in favoarea partidelor populiste inclusiv din celelalte tari mediteraneene. Ar fi de dorit ca exemplul sa fie dat in cazul Greciei, pentru ca un astfel de comportament al tarilor supraindatorate sa nu se generalizeze.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.