STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Cercetare & Edu & Marketing & Media, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie

Planul anti-saracie al guvernului Ciolos: 47 de masuri-cheie

Dacian CiolosPachetul de masuri pentru combaterea saraciei, elaborat si prezentat de catre Guvern, ar trebui sa aiba ca principal rezultat scaderea numarului populatiei sarace, cu cel putin 580.000, pana in 2020.

Pe scurt, programul anti-saracie prezentat ieri chiar de catre premierul Dacian Ciolos cuprinde 47 de obiective pana in 2020, de la crestera ratei de ocupare a populatiei cu varste intre 20 si 64 de ani, pana la reducerea numarului de persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala.

Asadar, principalele obiective sunt:

  • Cresterea ratei de ocupare a populatiei cu varste intre 20 si 64 de ani la 70%. In 2014 era de 65,7%.
  • Cresterea investitiilor in cercetare si dezvoltare la 2%.
  • Reducerea ratei parasirii timpurii a scolii la 11,3 in 2020. In 2014, rata parasirii tipurii a scolii era de 18,1%.
  • Cresterea la 26,7% a ratei populatiei cu vasta de 30-34 de ani absolventa a unei forme de educatie tertiara.
  • Numarul persoanelor aflate in risc de saracie sa scada cu cel putin 580.000 de persoane.
  • Masuri pentru elevi: „Scoala-motor de incluziune in zonele defavorizate”, „Scoala dupa scoala”, „A doua sansa”, granturi pentru scoli defavorizate, „Teach for Romania”, scoli accesibile copiilor, prevenirea abandonului scolar prin sport.
  • Masuri pentru tinerii fara loc de munca: formare profesionala (NEETS), revigorarea invatamantului profesional si tehnic, insertia socio-profesionala a tinerilor din sistemul de protectie speciala.
  • Masuri pentru persoanele cu varste intre 24 si 65 de ani: masuri active de ocupare, antreprenoriat rural, antreprenoriat urban si antreprenoriat social. Pentru cei care depasesc 65 de ani, sunt avute in vedere o serie de masuri precum implementarea strategiei nationale pentru promovarea imbatranirii active.
  • Masuri pentru cei cu varste de peste 65 de ani: implementarea strategiei nationale pentru promovarea imbatranirii active, programul „bunicii comunitatii” pentru implicarea varstnicilor in ingrijirea copiilor, infiintarea de centre comunitare multi-functionale, dezvoltarea de programe de ingrijire la domiciliu si pentru reducerea traumei sociale si de familie.
  • Masuri pentru familie: granturi pentru imbunatarirea locuintelor, pachete de stimulare pentru zilieri, prevenirea separarii copilului de familie, program national dupa modelul „prima lumina” ce prevede instalarea de panouri fotovoltaice in satele izolate.

„Avem in Romania foarte multi oameni supusi riscului de saracie, dintre care 1,7 milioane sunt copii, cu riscurile mai mari, mai ales in mediul rural”, a afirmat Dacian Ciolos, care a precizat ca a cerut ministrului muncii Claudia Costea, vicepremierului Vasile Dancu si consilierilor de la cancelaria prim-ministrului sa vina cu un plan care sa combine masuri deja existente, dar si insuficient folosite, cu unele noi si proiecte-pilot. Pentru implementarea acestora vor fi folosite si fonduri din bugetul national, si fonduri europene.

Dupa cum se poate observa, cele 47 de masuri sunt stabilite in functie de varsta. „Este o schema integrata, care este organizata pe etape din viata, pornind de la nastere si pana la sfarsitul vietii”, a declarat Dacian Ciolos. In cazul nou-nascutilor, un obiectiv este ca niciun copil sa nu ramana fara identitate. In privinta celor cu varsta de pana in 3 ani, trebuie asigurate crese comunitare in comunitatile urbane si plata unor ingrijitori in mediul rural. De asemenea, trebuie dezvoltat programul national „caravane medicale la sate”. In cazul prescolarilor, va fi monitorizata aplicarea programului „fiecare copil la gradinita” si vor fi asigurate rechizite si haine pentru copiii care primesc tichete sociale, dipa cum a mai spus premierul Ciolos.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.