STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Agricultura & Agro-Food, Politica Agricola & Dezvoltare Rurala, Integrare EUROPEANA

Plan Agricol Comun: subvenţii directe la hectar mai mari cu 40% până în 2019

descărcare (1)Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură, a prezentat la sfârşitul săptămânii trecute la Bucureşti principalele elemente ale noii Politici Agricole Comune, un „pachet“ de subvenţii gigantic care va urma să susţină afacerile fermierilor din blocul comunitar în perioada 2014-2020.

Agricultorii români vor ajunge să primească subvenţii directe pentru terenurile lucrate de 196 euro/hectar în 2020, în creştere cu 40% faţă de nivelul actual, potrivit prevederilor din noua Politică Agricolă Comună (PAC), care va intra în vigoare începând cu anul viitor.

Unul dintre principalele elemente noi aduse de reforma PAC este repartizarea bugetului de subvenţii astfel încât să existe garanţia ca niciun stat membru nu va primi mai puţin de 75% din media la nivel de Uniune în următorii şapte ani. Pentru noile state membre, categorie din care face parte şi România, mecanismul SAPS – de plată unică pe suprafaţă – va putea fi prelungit până în 2020.

Comisia Europenă este vizibil interesată pentru zona agriculturii „verzi“, prin direcţionarea către acest segment a 30% din bugetul programelor de dezvoltare rurală prin măsurile de agromediu sau prin cele pentru sprijinirea agriculturii ecologice.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.