STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Banci & BNR, M&A & VentureCapital & Private Equity

Piraeus Bank a respins oferta JC Flowers

jc-flowersPiraeus Bank a respins oferta fondului american JC Flowers de preluare a Pireus Bank Romania. Americanii se concentreaza si pe preluarea Bancii Carpatica.

Dupa ce initial cele doua parti au ajuns la o intelegere asupra aspectelor principale ale tranzactiei, conducerea Piraeus Bank a introdus mai multe conditii, dupa care a oprit negocierile. Grecii fie au renuntat, pentru moment, la vanzarea Pireus Bank Romania, fie pregatesc o alta oferta.

Negocierile ar fi fost ingreunate, spun surse citate de profit.ro, si de aparitia noii legi a darii in plata. Portofoliul de credite imobiliare al Piraeus Bank Romania ar putea fi afectat serios, in conditiile in care banca a acordat masiv finantare in franci elvetieni, iar soldul de rambursat a ajuns mult peste valoarea imobilelor.

Un alt subiect dezbatut la masa negocierilor la Atena, cu echipa a JC Flowers, a fost cel al creditelor transferate catre suscurala Piraeus din Londra si a caror administrare urma sa fie facuta tot din Romania, in contul unui comision, dupa cum scrie profit.ro. JC Flowers s-ar fi angajat sa ramburseze integral liniile de finantare acordate de banca-mama, care se ridica la cateva sute de milioane de euro.

Situatia Pireus Bank Romania nu este una dintre cele mai confortabile, avand in vedere pierderea, numai in primele noua luni din acest an, de aproape un sfert din depozitele clientilor, in mare parte din cauza temerilor propagate de problemele cu care inca se confrunta pe piata din Grecia.

Banca elena a atras la limita fondurile necesare pentru capitalizarea bancii, potrivit estimarilor pe scenariul de baza, insa este departe de a-si fi acoperit necesitatile de capital rezultate din analiza pe scenariul advers.

La finele lunii septembrie, Piraeus Bank Romania se confrunta cu o scadere a depozitelor de la 989 de milioane de euro (iunie 2015) la 768 de milioane de euro. Fata de sfarsitul anului trecut, scaderea este mai accentuata, de aproape o treime. Concomitent, banca anunta o reducere a activelor cu 7%, de la 1,91 miliarde de euro la 1,77 miliarde de euro. Piraeus Bank a pierdut 0,4 puncte procentuale din cota de piata, atat la depozite, cat si la credite, la 1,2%, respectiv 2,6%. Cota de piata pe active se situeaza la circa 2,2%.

Negocieri pentru preluarea Bancii Carpatica

Americanii de la JC Flowers au avut o discutie cu Ilie Carabulea, actionarul majoritar al Bancii Carpatica, si cu alti actionari mai mici (grup care cumuleaza 57% din actiunile bancii) pentru preluarea a 25% din capitalul social al Bancii Carpatica. Astfel, fondul american ar urma sa subscrie la majorarea de capital a bancii printr-un plasament privat de 110 milioane lei, prin care vor prelua controlul institutiei financiare.

 

Banca Carpatica se afla, insa, intr-o situatie complicata, intrucat Ilie Carabulea are drepturile de vot suspendate de catre Banca Nationala, din cauza multiplelor dosare intocmite de procurori pentru fapte penale.

Banca are o cota de piata de sub 1%, iar la finele lunii septembrie raporta o pierdere neta de aproape 22 milioane de lei si o solvabilitate usor peste limita, de 8,6%. Portofoliul de credite s-a diminuat cu 17%, in primele noua luni, la 863 milioane de lei. Banca Carpatica detine o retea de 117 sucursale in toata tara.

JC Flowers a incercat sa faca oferte pentru Credit Agricole Bank si pentru Banca Romaneasca, dar actionarii acestora au anuntat ca deocamdata filialele din Romania nu sunt de vanzare.

J.C. Flowers este o companie privata de investitii, infiintata in 1998 bancherul J. Christopher Flowers, fost partener la Goldman Sachs, si este specializata pe sectorul financiar. Compania a lansat trei fonduri de plasamente private, de la infiintarea sa. Prin cele trei fonduri, firma a investit 14 miliarde de dolari, in 32 de companii, din 14 tari. Ultimul fond creat are plasamente de peste doua miliarde de dolari.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.