STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, EUROPA, Piata de Capital - BVB, Turism

Bruxelles atentate 22 martie 2016 – Pietele financiare s-au obisnuit cu terorismul

stock marketReactia burselor la atentatele teroriste de la Bruxelles arata ca lumea financiara s-a obisnuit cu terorismul, care devine o trasatura nefericita a secolului 21. Cel putin aceasta este opinia celor mai multi analisti internationali.

Asa cum s-a intamplat si dupa atacurile teroriste de la Paris, pietele de capital au reactionat in urma exploziilor de la Bruxelles cu scaderi ale cotatiilor actiunilor, mai ales a com­paniilor din turism, sector eco­nomic cel mai expus la astfel de instabilitati. Insa, pe cand Belgia se imbraca in doliu, bursele si-au vazut de treaba, iar cotatiile au revenit.

„In prima zi de tranzactionare, dupa 13 noiembrie 2015, cand au avut loc atacurile de la Paris, indicele bursier francez, CAC 40, a scazut mai mult de 1%, imediat la deschiderea sedintei de tranzactionare dar, la scurt timp, dupa aceea a reusit sa recupereze pierderea. In mod similar, indicele bursier Dow Jones Euro Stoxx 50, compus din diferite companii din zona euro, a deschis in scadere, dar s-au redresat repede”, scriu specialistii de la investopedia.com.

„Reactiile pietelor si-au redus amploarea, de-a lungul anilor, din cauza frecventei atacurilor, iar investitorii au tras concluzia ca acestea au un impact economic limitat”, a explicat un analist al IG pentru postul TV CNA.

Majoritatea analistilor sunt de acord cu faptul ca atacurile din inima Europei vor avea efecte de scurta durata asupra activitatii finan­ciare si economice din Europa.

Europa este si va ramane o destinatie turistica, insa sirul de atacuri care au avut loc va continua sa aiba, cu siguranta, un efect de racire asupra sectorului turism. Conform unei estimari, atacurile de la Paris a diminuat cu 2 miliarde de dolari valoarea companiilor de turism din Europa, dupa cum noteaza investopedia.com. Iar unele actiuni au scazut rapid simtitor, asemenea actiunilor grupului francez Accor SA, care au scazut cu aproape 5%, cele ale Air France-KLM, cu aproape 6%, iar Groupe Eurotunel SA a pierdut peste 3%.

Si nu doar companiile din turism pot resimti impactul atacurilor teroriste, ci si bancile sau companiile petroliere mari. Un studiu efectuat de Universitatea de Stat din Ohio, intitulat „Terorismul si piata de valori”, din 2005, arata ca pierderea medie pe intreprindere (per atac) a fost de 401 milioane de dolari in capitalizarea de piata, mai subliniaza analistii Investopedia.

O analiza privind modul cum pietele de actiuni au recuperat pierderile dupa 26 de evenimente teroriste majore din 1970 incoace, realizata de Jeffrey Kleintop, strateg-sef pentru investitii la nivel mondial in cadrul Charles Schwab, arata ca principalii indici bursieri din tarile tinta si-au revenit, in medie, dupa circa doua saptamani, dupa cum scrie The Washington Post, intr-un articol.

„Dar chiar daca am suferit atacuri mai frecvente, piata de capital a continuat sa recunoasca impactul economic limitat”, sustine Jeffrey Kleintop. „Si in cazul atentatelor cu bomba de la Bruxelles pare ca a avut loc, destul de fidel, acelasi tip de reactie; in timp ce actiunile din turism au avut un rezultat pozitiv, piata din SUA a fost calma. Media industriala Dow Jones si indicele Standard & Poor’s 500 au incheiat cu pierderi usoare marti, 22 martie, in timp ce indicele compozit Nasdaq a inregistrat un castig mic”, a afirmat analistul.

Pentru moment, ingrijorarea investitorilor pare sa fie legata de companiile din turism, scrie si Assosciated Press.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.