STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, INTERNATIONAL, M&A & VentureCapital & Private Equity

Piața românească de fuziuni și achiziții, pe locul cinci în regiune, după o scădere de 50% în S1

UniCredit Tiriac BankPiața românească de fuziuni și achiziții a înregistrat o scădere de aproape 50% în primul semestru din 2016, atingând o valoare de 1,1 miliarde de dolari, față de 2,1 miliarde de dolari în primul semestru din 2015, conform rezultatelor raportului EY M&A Barometer, informează Mediafax.

România ocupă locul 5 în regiune, cu un număr de 56 de tranzacții în primul semestru 2016, cu aproape 30% mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut. În prima jumătate a anului 2016 s-au încheiat 655 tranzacții. Republica Cehă a fost cea mai activă țară în termeni de volume ale tranzacțiilor, urmată de Turcia, Polonia și Ungaria.

„Spre deosebire de aceeași perioadă a anului trecut, când achiziția Unicredit T
iriac Bank a fost cea mai mare tranzacție din Europa Centrală și de Sud-Est, în prima parte a lui 2016 am avut o perioadă de respiro, cu mult mai puține tranzacții de valoare mare anunțate. Există însă un număr de tranzacții în așteptare și un interes în creștere, care vor inversa această scădere temporară,” a spus Florin Vasilică, Liderul departamentului de Asistență în Tranzacții a EY România.

Valoarea totală estimată a tranzacțiilor din regiune pentru primul semestru din 2016 a fost de 14,1 miliarde de dolari, cu 14,3% mai mică decât în anul precedent. Această scădere s-a datorat, în primul rând, micșorării numărului de mega tranzacții de peste 1 miliard de dolari din această perioadă. Deși volumul global al tranzacțiilor a crescut în primul semestru 2016, cele mai multe țări din regiune au cunoscut o scădere a activității M&A în privința numărului de tranzacții.

Procentul investitorilor financiari a fost cel mai ridicat în Grecia, piață în care au cumulat 40% din totalul tranzacțiilor derulate, urmând Ungaria – cu 39% și Serbia – cu 33%. |n România, doar 18% din investitori au fost investitori financiari.

În România, cel mai atractiv sector a fost cel industrial, în timp ce în Republica Cehă, Polonia și Bulgaria acesta a fost IT-ul. România nu are nicio tranzacție în top zece regional în prima jumătate a anului, potrivit datelor EY.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.