STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, M&A & VentureCapital & Private Equity

Piata M&A din Romania a atins 1,2 miliarde de euro, in 2014

PwCIn Romania, s-au realizat, anul trecut, tranzactii M&A (Mergers&Acquisitions) in valoare de aproximativ 1,2 miliarde de euro, nivel similar celui din 2013. In 2015, se asteapta o crestere solida a activitatii de fuziuni si achizitii in Romania, stimulata in principal de imbunatatirea perspectivelor de crestere economica, dupa cum reiese dintr-o analiza a PwC Romania.

Valoarea totala a pietei fuziunilor si achizitiilor din Romania a fost a treia cea mai mare din regiunea Europei Centrale si de Est, dupa cea a pietelor din Polonia si Republica Ceha, tari care in mod traditional au piete mai mari de fuziuni si achizitii. Atat valoarea pietei globale de fuziuni si achizitii, cat si cea europeana, au crescut in 2014, pana la nivele apropiate celui inregistrat in 2007, considerat cel mai ridicat nivel din istorie pentru piata M&A.

„In Romania, desi s-a resimtit un nou entuziasm pentru activitatea de fuziuni si achizitii, nu am revenit inca la nivelul de tranzactionare de dinaintea crizei financiare”, a explicat Radu Stoicoviciu, Liderul Departamentului de Consultanta in Afaceri si Management, la PwC Romania.

Sectoarele cele mai dinamice din punctul de vedere al numarului tranzactiilor derulate in 2014 au fost IT&C, sectorul financiar si cel de retail, iar valoarea medie a unei tranzactii a fost de 20 de milioane de euro, cele mai multe fiind tranzactii de dimensiuni mici si medii.

„In Romania procesul de negociere este destul de indelungat, spre deosebire de pietele mature, ca de exemplu cea din Statele Unite ale Americii, unde activitatea de fuziuni si achizitii este o forma de curatare a pietei, iar tranzactiile se incheie destul de rapid”, afirma Anda Rojanschi, Partener, D&B David si Baias, liderul echipei de tranzactii.

Aceasta adauga ca se asteapta „la o crestere solida a activitatii de fuziuni si achizitii in Romania, in 2015, stimulata de imbunatatirea perspectivelor de crestere economica si revenirea increderii investitorilor, luand in calcul si recenta decizie a Bancii Centrale Europene de a injecta lichiditate suplimentara pe piata financiara, ceea ce speram ca va duce si la o crestere a investitiilor straine in Romania”.

In ceea ce priveste cele mai dinamice sectoare din perspectiva activitatii de fuziuni si achizitii, analiza PwC Romania indica domeniul IT&C, zona serviciilor medicale si serviciile in general, in timp ce sectorul financiar si-ar putea continua procesul de consolidare.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.