STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, Constructii & Imobiliare

Piața imobiliară în 2015: Cum au evoluat preţurile apartamentelor din Bucureşti

Preţurile solicitate de proprietari pentru apartamentele din Bucureşti, în primele şase luni ale anului, au crescut în medie cu 3%, însă la periferie acestea s-au redus cu patru procente, potrivit unei analize HomeFinders, citată de Mediafax.

1402927135_s560x316_Piata_imobiliaraPreţurile solicitate de proprietarii apartamentelor din zonele centrale, semicentrale şi de Nord ale Capitalei au crescut, în medie, cu 2,61% în semestrul I 2015, comparativ cu primul semestru al anului trecut. Preţul mediu înregistrat în primele şase luni ale anului 2015 este de 68.750 de euro, cu 1.750 de euro mai mare decât preţul mediu din semestrul I din 2014.

Totuşi, în cazul zonelor de le periferia Capitale, pretenţiile proprietarilor au scăzut. Valorile solicitate în primul semestru din 2015 sunt, în medie, cu 4,38% mai mici decât cele din prima jumătate a anului trecut. Dacă în primul semestru al anului 2014, preţul mediu era de 52.650 euro, acum acesta a scăzut la 50.342 euro.

În primul semestru al acestui an, preţurile medii ale apartamentelor au avut aceeaşi evoluţie, in toate zonele din centrul, semicentrul si Nordul Bucureştiului.

După creşterea din ianuarie, bazată pe optimismul de început de an, şi ajustarea din februarie, preţurile s-au stabilizat în lunile de primăvară, pentru ca mai apoi să scadă uşor în luna iunie, odată cu venirea verii.

În cazul apartamentelor de la periferie se reconfirmă tendinţa de scădere, care este susţinută de construcţiile noi unde preţurile solicitate de dezvoltatori sunt mai mici decât în blocurile vechi.

Chiar dacă zona unde se construieşte este în dezvoltare şi sunt inconveniente – distanţa mai mare faţă de magazine, şcoli şi mijloace de transport – mulţi cumpărători aleg o locuinţă în aceste ansambluri datorită faptului că apartamentele sunt finisate la cheie şi nu mai necesită investiţii suplimentare, care nu pot fi finanţate prin bancă.

Primele şase luni ale anului au adus şi o creştere semnificativă a volumului de oferte scoase pe piaţă. Cu un număr total de 9.379 oferte de apartamente situate în zonele centrale, semicentrale si de Nord, în semestrul I 2015 s-au înregistrat creşteri de 14,51%, comparativ cu prima jumătate a anului trecut.

Volumul de oferte înregistrat în prima jumătate a anului 2015 a avut o evoluţie relativ constantă în lunile februarie, martie, aprilie şi mai, spre deosebire de semestrul I 2014, când volumul oscila de la o lună la alta.

Studiul realizat de echipa de consultanţi imobiliari HomeFinders se bazează pe analiza preţurilor medii solicitate de proprietari, precum şi a volumului de oferte, înregistrate în semestrul I al acestui an, comparativ cu semestrul I 2014.

HomeFinders este prima companie de consultanţă imobiliară dedicată exclusiv cumpărătorilor. Fondată în 2011, firma reuneşte 15 consultanţi specializaţi în cele mai importante zone rezidenţiale ale Bucureştiului.

De la înfiinţare, HomeFinders a asistat achiziţii de o valoare totală de peste 30 de milioane de euro.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.