STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Factoring & Forfetare

Piata de Factoring a stagnat la 2,7 mld. euro, in 2014

FactoringPiata de factoring a insumat 2,7 miliarde de euro, in 2014, aproximativ aceiasi valoare din 2013, desi companiile de profil se asteptau la o contractie a industriei de circa 10%. Sectorul constructiilor s-a finantat cel mai mult prin factoring intern.

„(…) Piata a recuperat masiv, in ultimele sase luni, astfel incat am ajuns la acelasi nivel cu anul 2013, confirmandu-se o stabilizare si o asezare a pietei”, afirma Bogdan Rosu, presedintele Asociatiei Romane de Factoring (ARF). El adauga ca aceasta revenire s-a bazat, in principal, pe cresterea consumului din a doua parte a anului, precum si pe evolutia pozitiva a productiei industriale.

Companiile din piata de factoring apreciaza ca rezultatul de anul trecut este unul „imbucurator”, avand in vedere ca in 2013 piata s-a contractat cu circa 6%, pe aceeasi linie cu evolutia economiei romanesti la acea vreme. Avansul consumului, in a doua parte a anului, a fost generat de cresterea increderii populatiei, dar si in urma deblocarii unor disponibilitati financiare, in special in sectorul bugetar.

Industria FMCG are o pondere, in totalul operatiunilor de factoring, de 15,15%, in crestere fata de 2013 si 2012, cand se situa la 12%, crestere generata „direct de consum”, potrivit lui Bogdan Rosu.

Sectorul constructiilor s-a mentinut cel mai finantat prin factoring intern, cu o pondere de 23,82% din totalul operatiunilor, insa in scadere de la 32,8% in 2013, confirmand nivelul foarte scazut al investitiilor si proiectelor derulate anul trecut, dar si unul inca ridicat de neperformante pe acest sector, de 28% din total finantari, potrivit datelor BNR.

Cel mai putin finantat sector, prin factoring intern, este cel farmaceutic, cu o pondere de 2,5% in totalul operatiunilor. Alte cresteri s-au consemnat in sectorul metale, chimicale si reciclare, cu o pondere in urcare de la 4,72% in 2013 la 8,72%, si in transporturi, care a ajuns la 7,58%, de la 6,2%.

Piata auto, care a raportat cresteri substantiale anul trecut, atat la export, cat si la import, isi reflecta aceasta tendinta si in ponderea pe care o detine in totalul operatiunilor de factoring de import, de 27,58%, si in cele de export, de 11,98% din totalitatea rulajelor realizate.

Cele mai mari volume derulate prin factoring provin de la companii care au cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro (43,3%), urmate de firmele cu afaceri intre 5 si 50 de milioane euro (36,4%) si cele cu afaceri sub 5 milioane euro (20,3%).

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.