STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Industrie Prelucratoare, INTERNATIONAL, Auto

Piaţa auto din SUA: Cea mai bună evoluţie în 2013 după 2007

Piaţa auto din Statele Unite a avut anul trecut cea mai bună evoluţie după 2007, fiind susținută de evoluțiile pozitive ale celor trei mari producători auto americani, relatează Bloomberg, citat de Mediafax.

dataCondiţiile meteo nefavorabile de pe Coasta de Est şi din regiunea Midwest au încetinit vânzările GM din decembrie, iar cota de piaţă a grupului s-a menţinut constantă anul trecut. Cota Ford a crescut însă de la 15,5%, iar cea a Chrysler de la 11,4% la 11,5%.

Astfel, vânzările modelului Fusion al Ford au atins un nivel record, Chrysler Group a raportat a 45-a creştere a vânzărilor lunare, iar livrările de automobile Cadillac ale General Motors au urcat cu 48%.

Poziţia actuală a celor trei producători auto americani ar fi fost de neconceput în urmă cu cinci ani, când GM şi Chrysler au intrat în faliment controlat, susţinute cu fonduri guvernamentale, iar Ford s-a restructurat cu bani împrumutaţi, în timpul celei mai grave recesiuni după Marea Depresiune.

Cele trei companii auto au mărit în 2013 preţul mediu de vânzare al vehiculelor fabricate, iar piaţa se îndreaptă în 2014 spre al cincilea an de creştere. Din punct de vedere economic, vânzările producătorilor auto sunt de o calitate mai bună decât înainte de recesiunea încheiată în 2009, a arătat John Casesa, director general la Guggenheim Partners.

În acea perioadă, vânzările anuale depăşeau 16 milioane de automobile datorită stimulentelor mari oferite cumpărătorilor. În prezent, stimulentele sunt mult mai mici, industria auto a redus capacitatea, iar vânzările depăşesc 16 milioane de unităţi, dar la preţuri foarte profitabile, astfel că sectorul auto este mult mai solid, a explicat Casesa.

În 2013, vânzările GM au urcat cu 7,3%, la 2,8 milioane de vehicule. Ford a anunţat că 2013 a fost cel mai bun an după 2006, cu vânzări totale de 2,49 milioane vehicule. Livrările anuale ale Chrysler au urcat cu 9%, la 1,8 milioane vehicule, cu o creştere de 11% în cazul autoturismelor şi de 8,3% pentru camionete.

Pe segmentul autoturismelor, vânzările Ford Fusion au crescut cu 22%, la 295.280 unităţi, marcând recorduri anuale, alături de modelele GM Chevy Cruze şi Sonic. Gama Dodge a Chrysler a consemnat o creştere de 27% a livrărilor anuale, potrivit Autodata.

GM începe primul an fără prezenţa în acţionariat a guvernului SUA, Chrysler fuzionează cu Fiat, iar Ford va avea o conducere nouă.

La nivelul industrei de profil, vânzările de automobile au urcat anul trecut cu 7,6%, la 15,6 milioane de unităţi. Livrările din decembrie au fost sub aşteptările analiştilor din cauza vremii nefavorabile, cu un avans de 0,3%, la 1,35 milioane de vehicule.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.