STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Asigurari & Pensii Private

Piața asigurărilor a avut în 2016 primul profit după 10 ani de pierderi, conform analizei ZF

Pentru prima dată în ultimii zece ani piaţa românească de asigurări a reuşit să închidă anul cu profit, rezul­tatul pozitiv din 2016 ajungând la 115 milioane de lei, potrivit datelor agregate de ZF de pe site-ul Ministerului de Finanţe.

În 2016 un număr de 18 com­panii au fost pe plus, profiturile cumulate situându-se la 353 mil. lei, în timp ce 15 companii au raportat pierdere, rezultatul negativ total cumulând 238 mil. lei. În 2015 piaţa de asigurări încheiase cu o pierdere netă de peste 267 milioane de lei.

Pe primul loc în topul compa­niilor cu cele mai mari profituri s-a clasat anul trecut Allianz-Ţiriac, liderul pieţei în funcţie de primele brute subscrise. Compania a rapor­tat un profit net de 97,5 milioane de lei, în creştere cu 19% faţă 2015, în timp ce primele brute subscrise au sărit de 1,2 miliarde de lei.

Generali, subsidiara locală a grupului italian cu acelaşi nume, a fost a doua cea mai profitabilă companie de asigurări. Asigură­torul şi-a conservat profitabilitatea anul trecut şi a raportat un plus de 67,8 mil. lei. Spre deosebire de Allianz-Ţiriac, Generali se clasează în a doua parte a topului în funcţie de primele brute subcrise cu afaceri de 643 mil. lei anul trecut. Cu alte cuvinte, marja de profit cu care operează Generali este peste cea a Allianz-Ţiriac.

Podiumul celor mai profitabili asigurători a fost com­pletat de asi­gurătorul cu capital francez Grou­pama care a tras linie anul trecut cu un rezultat net de circa 32 mil. lei. Groupama şi-a dublat profitul în comparaţie cu anul 2015, în con­di­ţiile în care primele brute sub­scrise au avansat cu 16% pe parcursul anului trecut, până la 932 mil. lei.

Cea mai surprinzătoare mişcare în topul profiturilor este poziţio­narea companiei cu capital bulgar Euroins pe locul patru, cu un rezultat net de peste 29 milioane de lei. Profitul obţinut de Euroins este neaşteptat, în condiţiile în care asigurătorul conducea detaşat anul trecut topul companiilor cu pier­dere. În 2015 Euroins a înregistrat o pierdere de aproape 300 de milioane de lei. Totodată, rezultatul pozitiv din 2016 al Euroins este surprinzător din perspectiva struc­turii portofoliului de asigurări, format în proporţie de peste 90% din poliţe auto obligatorii (RCA), un segment care a generat şi în 2016 pierderi, ce-i drept mai mici, pentru majoritatea asigurătorilor.

Un profit mai mic decât al Euroins, respectiv 25,6 milioane de lei, a fost înregistrat de cel mai mare asigurător de viaţă – NN Asigurări Generale. Faţă de 2015, rezultatul pozitiv raportat de NN Asigurări este cu aproape 38% mai consis­tent.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.