STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura

Petrom si Exxon au descoperit o noua punga de gaze de 3,5 mld. euro in Marea Neagra

Marea Neagra PetromPetrom, singurul producator local de petrol si gaze, si gigantul american ExxonMobil au descoperit o noua punga de gaze, prin forarea celei de-a treia sonde de explorare in perimetrul Neptun din Marea Neagra, potrivit unor surse din piata citate de ZF.

Cele doua companii spun ca inca evalueaza datele culese de sonda Pelican. In timp ce sursele plaseaza noua descoperire in jurul nivelului de 20 miliarde de metri cubi, Petrom si ExxonMobil infirma aceasta estimare, dupa cum noteaza ZF.

Pe „radiografiile” pe care companiile petroliere le fac straturilor geologice, la adancimi de mii de metri, posibilele rezerve de hidrocarburi apar ca niste cocoase, ca niste pahare rasturnate, dar care nu sunt de fiecare data pline. Pentru a vedea daca aceste pahare sunt pline, petrolistii foreaza sonde de explorare, culeg date si abia apoi iau decizia de a trece la extractia propriu-zisa.

„Este voba de o acumulare de circa 20-25 de miliarde de metri cubi”, spun sursele citate. La un grad de recuperare de circa 70% si tinand cont de pretul spot de tranzactionare de pe platforma CEGH, una dintre cele mai mari platforme de gaze din Europa Centrala, valoarea acestei descoperiri ar putea fi estimata la circa 3,5 miliarde de euro, potrivit calculelor ZF.

Romania a avut in 2013 un consum de gaze de circa 12,5 miliarde de metri cubi, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Nivelul este cu 19% mai mic fata de cel din 2008, cel mai bun an pentru economia locala, si chiar mai redus decat cel din 2009, anul in care Romania a intrat in recesiune.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.