STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura, Constructii & Imobiliare

Peste 500 de milioane de lei pentru conectarea Aeroportului Otopeni cu linia de cale ferată care face legătura cu Gara de Nord

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA pune la bătaie 497.381.000 de lei fără TVA pentru conectarea Aeroportului Otopeni cu linia de cale ferată existentă deja și care face legătura cu Gara de Nord, cel puțin așa rezultă din anunțurile de intenție publicate de CFR. Lucrările de investiţii presupun construirea a 2 km de cale ferata în plus faţă de cea existentă, a unui pasaj suprateran peste DN1 şi a unei gari în interiorul aeroportului Otopeni şi urmează a se desfăşura pe parcursul a 14 luni – 2 luni proiectare şi 12 luni realizarea propriu-zisă a lucrărilor care vor avea, tot conform contractului, o garanţie de 60 de luni.

În paralel, CFR organizează o licitaţie pentru consultanţă şi supervizare a lucrărilor ce urmează a se desfăşura în Otopeni pentru care are alocaţi 6.960.708 de lei fără T.V.A. Procedurile au fost publicate pe site-ul de achiziţii publice – SICAP. Data estimativă a lansării licitației în ambele cazuri este de 24 decembrie 2018, ora 16.00.

Vezi anunțurile de intenție aici și aici

Anunţul CFR vine în contextul în care, în septembrie 2014, Bucureştiul a obţinut de la UEFA dreptul de a organiza patru meciuri la Campionatul European din 2020 – trei în faza grupelor și unul din optimile de finală.

Pentru asta, Guvernul Ponta şi-a luat angajamentul că va lega Aeroportul Otopeni de oraş prin mijloace de transport în comun şi că va face legături prin autostrăzi cu ieşirile din ţară.

Ideea legării căii ferate cu aeroportul Otopeni a fost resuscitată în 2016 şi apoi reabandonată în favoarea construirii liniei de metrou. Cele mai optimiste estimări arătau că aceasta ar fi fost finalizată abia ăn 2023 şi ar fi costat de cel putin 13 ori mai mult decât reabilitarea şi extinderea căii ferate.

Faptul că CFR se grăbeşte extrem de mult o demonstrează condiţiile pe care le cere compania feroviară prin caietul de sarcini. La alegerea firmei care se va ocupa de realizarea legătorii cu Gara de Nord, comisia de evaluare va lua în calcul oferta financiară doar în proporţie de 40%.

SURSA: g4media

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.