STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Politica cu impact economic, Legislatie & Mediu de Afaceri, Finantari UE & Granturi, Start-Upuri

Peste 19.000 de planuri de afaceri depuse în cadrul programului Start-up Nation

Peste 19.000 de planuri de afaceri au fost depuse în cadrul programului Start-up Nation, cele mai multe fiind în București, Cluj și Timș, cererea de finanțare atingând un milliard de dolari, a declarat, luni, Ilan Laufer, ministru pentru Mediu de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, informeaza Mediafax.

“Au fost depuse 19.296 de planuri de afaceri, din care 34% (6.539) au fost înregistrate în ultima zi. Aplicația a fost suprasolicitată în ultima zi, dar totul a decurs bine. Peste 10.000 de planuri de afaceri sunt în așteptare”, a declarat, luni, 17 iulie, într-o conferință de presă, Ilan Laufer, ministru pentru Mediu de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Pentru programul Start-up Nation au fost alocate 500 milioane de lei din fonduri europene și 1,2 miliade de lei din fonduri de la bugetul de stat. Vor fi create peste 44.000 de locuri de muncă nou create.

S-a alocat punctaj suplimentar tinerilor abovenți de după 2012. Conform ministrului Laufer, se vor crea peste 3.500 de locuri de muncă pentru această categorie.

Astfel, la punctaje egale, departajarea proiectelor se va face în funcție de numărul de locuri de muncă nou create, numărul de locuri de muncă create pentru persoanele defavorizate sau tineri absolvenți, achiziția de echipamente tehnologice, activitatea pentru care este solicitată finanțarea și data și ora înscrierii.

“Am convingerea că vom reuși o aborbție de 100% a fondurilor europene alocate pentru programul Start-up Nation. Și sunt convins că putem absorbi și fondurile locate de la bugetul national pentru acest program. Este un program care are un rezultat fără precedent în istoria României și vom face analiză să vedem dacă mai există în Europa un astfel de program pentru IMM-uri. Avem un potențial maxim de 45.000 de locuri de muncă nou create dacă am finanța toate planurile de afaceri și o cerere de finanțare de un milliard de dolari, adică 3,7 miliarde de lei. Încerc să găsesc soluții alternative pentru cei care au depus dosarele, dar nu vor primi finanțare”, a precizat Laufer.

Implementarea proiectului în mediu urban -77,8% și 22,9% din mediul rural. 76,19% sunt din mediul urban vor intra la finanțare. Peste 55% dintre antreprenori au sub 35 de ani, iar cele care au intrat la finanțare 56% au sub această vârstă.

În București au fost depuse 2.928 de proiecte (1339 aprobate), Cluj 2.289 (1250 aprobate), iar Timiș 885.

“Pentru parteneriatul cu băncile: BCR, CEC Bank și Banca Transilvania s-au depus ofertele și în câteva săptămâni vom semna acordul de parteneriat. În acest moment negociem cu partenerii condițiile finale. Beneficiarii care intră la finanțare nu vor garanta cu bunurile personale și nu vor aștepta finanțarea după ureche. Următorul pas este verificarea eligibilității dosarelor. Am anticipat că este nevoie de 45 de zile pentru verificarea tuturor dosarelor. În termen de două săptămâni doresc să începem semnarea contractelor de finanțare”, a spus ministrul Laufer.

Acesta a adăugat: “Banca va acorda creditul punte, iar beneficiarii vor închide creditul după ce va fi făcută o certificare de cei de la Certificare și nu vor exista rate. În teritoriu sunt 80 de oameni care lucrează la evaluare. În plus, echipa din minister lucrează la acsete dosare. Mai am de gând să aduc în echipă personal suplimentar. Avem depretul să facem angajări fiind o instituție nou creată. Avem o suplimentare de 135 de posturi”.

Cei care nu vor reuși să ducă la bun sfârșit acest proiect, partenerii au garanție de 80% pentru creditul punte. Statul va recupera ce va putea. Antreprenorul după perioada de implementare au obligația să mențină locurile de muncă pentru doi ani de zile, iar echipamentele trebuie să nu le înstrăineze timp de trei ani. Dacă sunt îndeplinite aceste condiții statul nu se va întoarce împotriva lor, a adăugat acesta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.