STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Servicii & Comert & Logistica, Telecom & IT-C & Online, Cercetare & Edu & Marketing & Media, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb, Turism

România a exportat servicii de peste 10 mld. euro în 2013

România a exportat anul trecut servicii în valoare de 10,3 miliarde de euro, în creştere cu 23% faţă de anul anterior, potrivit datelor Băncii Naţionale.

it-solutionsPe primul loc în topul exporturilor de servicii se află domeniul trans­por­turilor (de mărfuri, de pasageri sau alte tipuri de transport), care au avut un aport de 3,6 miliarde de euro la totalul exporturilor de servicii, reprezentând peste o treime din total.

De asemenea, pentru prima dată serviciile informatice au depăşit turismul şi s-au plasat pe locul doi în topul domeniilor exportatoare de servicii în 2013 după transporturi.

Anul trecut România a exportat servicii informatice de 1,4 miliarde de euro, în creştere cu 27% faţă de 2012. Turismul a avut un aport la exporturi de doar 1,2 miliarde de euro în 2013, coborând pe locul trei. 

În 2013, România a exportat servicii de aproape patru ori mai mult faţă de anul 2003, când în balanţa exporturilor serviciile cântăreau doar 2,6 miliarde de euro. Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă exporturile de bunuri au crescut de trei ori, până la 49,5 miliarde euro anul trecut.
Pentru anul 2013, datele INS arată că exporturile de bunuri au fost de 49,56 miliarde de euro, iar importurile au to­talizat 55,26 miliarde de euro, de unde re­zul­tă că balanţa comercială indică un deficit de circa 5,7 miliarde de. euro.
Ba­lan­ţa comercială la servicii a înregistrat un excedent de 2,58 mi­liarde de euro. Datele BNR arată faptul că România a ex­portat servicii în valoare de 10,3 mi­liarde de euro şi a importat servicii de 7,74 mi­liar­de de euro.
Per total, luând în considerare vo­lu­mul total al exportului şi importului de bunuri şi servicii, rezultă un deficit de circa 3 miliarde de euro, deci 2,5% din totalul tranzacţiilor comerciale externe.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.