STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, EUROPA

Parteneriat UE-Kazahstan pentru stabilizarea regiunii

BarrosoUniunea Europeana (UE) a incheiat, joi, un parteneriat economic si politic cu Kazahstanul, membru al unei uniuni vamale cu Rusia, cu scopul stabilizarii regiunii.

UE si Kazahstan lucreaza de trei ani si jumatate la acest acord de cooperare si parteneriat, care ar urma sa intre in vigoare in 2015. Documentul prevede o serie de masuri economice si politice menite sa le apropie si sa stimuleze reformele in Kazahstan, potrivit AFP.

„Kazahstanul este un partener foarte important in comert si in schimburile economice, dar si pentru a promova pacea si securitatea in regiune”, a afirmat Jose Manuel Barroso, presedintele in exercitiu al Comisiei Europene, in cadrul unei conferinte de presa comune, la Bruxelles, cu presedintele Kazahstanul, Nursultan Nazarbaiev

Dupa terminarea Razboiului rece, Kazahstanul a continuat sa aiba legaturi privilegiate cu Rusia. In mai, Moscova a semnat cu Belarus si Kazahstan crearea unei Uniuni economice asiatice, proiect sustinut de Vladimir Putin, care incearca, astfel, sa restaureze influenta Moscovei in tarile ex-URSS.

Nazarbaiev se distantase deja in trecut de Moscova, laudand importanta relatiei sale cu China si subliniind ca, in pofida uniunii economice, el va veghea sa isi mentina independennta politica, potrivit unor surse europene.

Jumatate din exporturile kazahe sunt destinate UE, a subliniat Nazarbaiev. „Acest parteneriat va facilita puternic stabilirea relatiilor politice, economice si strategice si va da nastere unui flux comercial si de investitii”, a subliniat Barroso.

Acordul nu va impiedica Kazahstanul sa isi respecte angajamentele in cadrul Uniumii economice eurasiatice, care trebuie sa intre in vigoare in ianuarie, au asigurat responsabili ai UE.

Un acord de asociere Ucraina-UE a fost ratificat in septembrie de Parlamentul din Kiev. Vladimir Putin il considera o amenintare directa pentru economia rusa.

Uniunea vamala a fost creata in 20110, pe fondul crizei din Ucraina, tara ce cauta, de la revolutia din Piata Independentei (Maidan), sa iasa de sub influenta ruseasca cu orice pret. „Suntem amandoi foarte preocupati de evenimentele care au avut loc in Ucraina” a mai spus presedintele kazah.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.