STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, INTERNATIONAL

”Parteneriat strategic” Marea Britanie-Turcia în domeniul Apărării

Autor: Razvan Diaconu– Cursdeguvernare.ro

Premierul britanic Theresa May a reușit să încheie la Ankara, acolo unde a oprit direct după vizita la Washington, un acord cu impact major pentru industria de Apărare în baza căruia specialiștii britanici vor ajuta la conceptul și la construcția a 250 de aeronave de vânătoare pentru Turcia, anunță Politico.

Acordul, care fusese deja inițiat dar care fusese înghețat după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, pune bazele unui parteneriat în domeniul Apărării despre care guvernul britanic consideră că va transforma Ankara ”în partenerul industrial preferat” al Marii Britanii.

Înțelegerea, care vorbește de un contract inițial în valoare de 100 milioane de lire sterline, a fost caracterizată de un purtător de cuvând al Downing Street drept ”o poartă” către un acord general care ar putea aduce economiei britanice ”miliarde” de lire sterline, în condițiile în care acordul general ar putea transforma Marea Britanieși  în furnizor al armatei turce de armament, motoare, radare și senzori.

Apropierea Theresei May de regimul Erdogan- premierul britanic fiind primul lider al unui stat Occidental care vizitează Ankara după tentativa de lovitură de stat- are loc pe fondul îngrijorărilor crescute generate de abuzurile comise de Ankara în materia drepturilor omului și este în contrast cu actualele relații reci dintre Turcia și UE.

După o convorbire privată desfășurată la Palatul prezidențial din Ankara, cei doi lideri au anunțat acordul pentru ”un parteneriat strategic de securitate”, în baza căruia oficiali ai celor două state se vor întâlni la fiecare 6 luni.

Întrebat direct dacă este normal ca guvernul Marii Britanii să vândă armament regimului Erdogan, purtătorul de cuvânt al guvernului britanic a afirmat că îngrijorările în ceea ce privește respectarea drepturilor omului au constituit un capitol ”separat” de discuție, în vreme ce acordul de cooperare este unul ”justificat și important”.

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.