STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Buget & Finantare Deficit, Politica Monetara & Inflatia

Oxford Analytica: Romania simbolizeaza rezistenta Europei Centrale si de Est

Oxford AnalyticaRata inflatiei de 1,3% in Romania, desi este peste media din UE, reprezinta o imbunatatire semnificativa, tara trecand printr-o redresare condusa de majorarea cererii pe plan intern, iar in trimestrul patru din 2013 a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere in ritm anual din UE, se arata in analiza Oxford Analytica.

Pe fondul escaladarii tensiunilor dintre Est si Vest legate de Ucraina si a sporirii temerilor privind efectele negative ale incercarilor Chinei de a tine in frau boom-ul creditarii, Romania – careia agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s ii atribuie un rating din categoria investitiilor speculative (junk) si a carei economie inca este sub un program FMI -, simbolizeaza rezistenta Europei Centrale si de Est la vanzarile masive de active inregistrate pe pietele emergente, noteaza compania de consultanta si analize globale Oxford Analytica.

Romania a inregistrat, in februarie, o rata anuala a inflatiei de 1,3%, depasind media din Uniunea Europeana (UE), de 0,8%, conform datelor publicate, luni, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

„Această rata a inflatiei este mai ridicata decat media din Uniunea Europeana, dar reprezinta o imbunatatire semnificativa pentru Romania, care trece printr-o redresare condusa de majorarea cererii pe plan intern, inregistrand in trimestrul patru din 2013 cel mai rapid ritm de crestere in ritm anual din UE”, se arata in analiza Oxford Analytica.

Estonia si Romania se situeaza pe primele locuri in UE in ceea ce priveste cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni, februarie 2013-ianuarie 2014, cu un avans de 2,8% si, respectiv, 2,6%.

In februarie, cele mai scazute rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat in Bulgaria, -2,1%, Cipru, -1,3% si Grecia, -0,9%, iar cele mai ridicate au fost in Malta si Finlanda, ambele cu 1,6%.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.