STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Industrie Prelucratoare, Privatizare & Retrocedare, ISD - FDI & Investitii & Parcuri Industriale

OUG pentru Șantierul Mangalia: Statul redevine acționar majoritar, dar olandezii de la Damen preiau managementul

Autor:Adrian N Ionescu– Cursdeguvernare.ro

Guvernul a adoptat, marți, o Ordonanță de Urgență care face posibilă preluarea conducerii executive a Şantierului Naval de la Mangalia de către Damen Shypyards Group, chiar dacă grupul olandez va ceda 2% din acţiunile şantierului, cu care statul va deveni acţionar majoritar.

Ordonanţa prevede exceptarea de la aplicarea legislației privind guvernanța corporativă a companiilor la care statul redevine acționar majoritar după ce a fost minoritar, iar statul, în calitate de acționar majoritar, poate încredința conducerea societății acționarului minoritar.

Astfel, Ministerul Economiei va redeveni acționar majoritar cu o participație de 51% la Șantierul Naval din Mangalia (fosta Daewoo Mangalia Heavy Industries S. A Mangalia), după ce Damen Shypyards Group îi va fi cedat 2% din acțiuni.

Actul normativ a devenit previzibil încă de când, în martie, statul român a ajuns la o înțelegere cu grupul olandez Damen, după ce blocase mai multe luni preluarea de către compania olandeză a acțiunilor deținute de Daewoo, susținând că vrea să-și exercite dreptul de preempțiune.

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.