STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Banci & BNR

OTP Bank este pe punctul de a cumpara Banca Romaneasca si poate urca in top 10 cu o cota de piata de aproape 4%

OTP Bank este foarte aproape de a cumpara Banca Romaneasca de la NBG, ca parte restructurarii grupului elen care este nevoit sa vanda o parte din detinerile din Sud-Estul Europei pentru a isi consolida bilantul.

Pe piata romaneasca, OTP detine pozitia a 11-a cu active de 8,6 miliarde de RON la finalul anului 2016 si o cota de piata 2,1%. Banca Romaneasca are active de 6,6 miliarde RON si o cota de piata de 1,7% conform ultimelor date disponibile. Daca tranzactia se va confirma in zilele urmatoare, OTP ar ajunge astfel la o cota 3,8% din sistemul bancar romanesc si ar putea depasi Alpha Bank situata pe locul 8.

 

Pret de 100 de milioane de euro pe actiuni

Potrivit presei elene, pretul pentru 100% din actiunile Banca Romaneasca se situeaza in jurul valorii de 100 de milioane de euro, iar cumparatorul se va obliga sa ramburseze linii de finantare catre grupul National Bank of Greece (NBG) in valoare de peste 400 de milioane de euro.

Iesirea NBG de pe piata romaneasca ar fi primul exit al unui grup bancar din Grecia, dupa ce anul trecut Piraeus Bank a incercat in repetate randuri sa vanda. La acest moment si BancPost SA, detinuta majoritar de Eurobank Ergasias tot din Grecia, este in proces de a fi vanduta iar unul dintre cumparatorii cu sanse mari de achizitie este Banca Transilvania.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.