STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Legislatie & Mediu de Afaceri, Agricultura & Agro-Food, INTERNATIONAL, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) solicită tuturor statelor să impună o taxă pe băuturile zaharate

omsOrganizația Mondială a Sănătății (OMS) susține că aplicarea unei taxe de 20% pe băuturile zaharate (cum ar fi cola sau limonada) va duce la scăderea vânzărilor și a consumului acestora, considerat ca principală cauză a crizei obezității, în special în cazul copiilor, potrivit The Guardian, informează Mediafax.

„Consumul de zahăr, incluzând produse precum băuturile zaharate, este un factor important pentru creșterea globală a numărului oamenilor care suferă de obezitate sau diabet. (…) Dacă guvernul taxează produse precum băuturile zaharate, poate reduce suferința și poate salva vieți. De asemenea, pot reduce din cheltuielile medicale și pot crește veniturile pentru investiții în serviciile de sănătate”, susține medicul Douglas Bettcher, directorul departamentului pentru prevenirea bolilor netransmisibile al OMS.

Organizația susține că nimeni nu are nevoie de zahăr în dietă. Ghidul nutrițional publicat de OMS arată că ar trebui să ne limităm consumul de zahăr la un maximum de 10% din necesarul energetic, de preferat fiind 5%.

Inițiativa OMS vine pe fondul măsurilor fiscale pe care le iau în considerare din ce în ce mai multe state pentru a-i descuraja pe oameni să mai cumpere în cantități mari băuturi zaharate. Taxa va avea un efect mai puternic asupra tinerilor, a celor cu venituri reduse și a altor persoane care obișnuiesc să consume astfel de băuturi, susțin reprezentanții OMS.

În Marea Britanie s-a luat decizia introducerii unei taxe pe băuturile zaharate, dar nu mai devreme de 2018. Mai mult, Filipine și Africa de Sud iau în considerare măsuri asemănătoare. Mexic deja a impus o taxă de 10% care pare să aibă succes în reducerea consumului și a vânzărilor, susținătorii taxei solicitând guvernului dublarea acesteia.

Alte măsuri fiscale includ subvenționarea cu 10%-30% a fructelor și legumelor proaspete. Taxarea alimentelor și a altor tipuri de băuturi care au un conținut ridicat de găsimi, sare sau zahăr „pare promițătoare”, conform OMS, deoarece s-a dovedit că prețurile mai ridicate reduc consumul.

O mișcare de consumatori din Columbia exercită presiune pentru taxarea băuturilor zaharoase, dar industria rezistă. Vânzările acestor produse au crescut mult mai rapid decât în orice țară latino-americană, unde jumătate din populația adultă și 17% din copii sunt supraponderali sau obezi. În septembrie, asociația pentru educarea consumatorilor, Asociación Educar Consumidores, a realizat un clip educațional pentru a fi difuzat la televizor, prin care avertizează asupra consumului de băuturi zaharate care poate provoca diabet sau alte boli. După o plângere a companiei columbiene de băuturi Postobón, reglementatorul guvernamental a interzis difuzarea videoclipului pe canalele de televiziune, susținând că derutează publicul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.