STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Finante & Servicii Profesionale, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

Ordonanta pentru reducerea ratelor la creditele bancare timp de 2 ani

Zemanta Related Posts ThumbnailGuvernul va adopta o ordonanta prin care persoanele cu un venit lunar de maximum  1.610 lei pe luna se pot intelege cu banca de la care s-au imprumutat sa le injumatateasca rata, pe o perioada de doi ani.

” Este o masura de sprijin a persoanelor fizice care au credite la banci. In primul rand, se aplica tuturor creditelor luate de persoanele fizice, fie ca e vorba de salariati, fie ca e vorba de pensionari. Conditia este ca acestea sa aiba un venit lunar mai mic sau cel mult egal cu salariul mediu net — 1.610 lei — si sa nu aiba restante mai vechi de 90 de zile la creditele bancare. Este o masura care, evident, e optionala, pentru persoanele fizice, dar de care poate beneficia oricare din cei 907.000 de debitori, in acest moment, persoane fizice”, a declarat premierul Victor Ponta, la finalul discutiilor cu delegatia Fondului Monetar International, aflata la Bucuresti.

Ponta a subliniat ca pentru aceasta masura, ce va intra in vigoare de la 1 aprilie 2014, „avem in sfarsit acordul partenerilor nostri internationali”. El a adaugat ca aceasta reducere la jumatate va opera pentru toate creditele, dar nu va depasi 500 de lei lunar. „Cei care au 800 de lei rata vor plati doar 400, celelalte 400 se amana pentru doi ani, iar statul va suporta, in baza unui credit fiscal, din impozitul pe venit, diferenta, dupa ce se termina cei doi ani”, a explicat prim-ministrul.

Guvernul estimeaza ca schema de ajutor fiscal pentru populatia cu venituri sub medie si credite bancare ar putea duce la restructurarea imprumuturilor pentru aproape un mi­lion de romani, care ar beneficia de reducerea ratelor bancare cu pana la 4 miliarde de lei anual.

Cat priveste creditul fiscal de la stat, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat ca acesta se acorda pe doi ani si poate fi de pana la 200 de lei pe luna. „Deci, cata vreme a functionat facilitatea de reducere a ratei, atata vreme functioneaza si facilitatea de credit fiscal. Banca nu poate sa creasca dobanda la care este acordat creditul pe toata durata creditului, se lungeste maturitatea creditului cu perioada in care s-a beneficiat de aceasta reducere a ratei”, a spus Liviu Voinea.

Potrivit premierului, masura a fost discutata si lucrata de mai bine de o luna si cu BNR.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.