STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EUROPA

Orban vrea ca Ungaria să preia modelul politic din Singapore, China, India, Rusia şi Turcia

Viktor Orban, premierul Ungariei, și-a propus să urmeze interesele naţionale şi nu implementarea modelului tradiţional occidental de democraţie liberală, sugerând că va pune Ungaria pe traseul politic din Singapore, China, India, Rusia şi Turcia.

Hungary's PM Orban gestures during a joint news conference with Audi Chairman Stadler in Budapest„A înţelege sistemele politice care nu sunt vestice, nu sunt liberale, democraţii liberale şi în unele cazuri nici chiar democraţii, dar care fac din aceste naţiuni un succes, este principala problemă a acestor zile“, a spus Orban, citat de Wall Street Journal.

El a explicat că prin detaşarea de dogmele şi ideologiile general acceptate, ungurii vor căuta să îşi făurească o nouă Ungarie care să facă din comunitatea lor un succes care va dura timp de decenii în cursa globală.

De când a revenit la putere în 2010, Orban şi-a adus adesea ţara pe curs de coliziune cu oficialii europeni de la Bruxelles prin schimbări legislative, prin modificarea Constituţiei şi prin introducerea unor măsuri care au adus guvernului controlul instituţiilor de stat, al băncii centrale, o influenţă mai mare în anumite sectoare economice şi au diminuat drastic puterea mass-media independente sau antiguvernamentale. Guvernul duce o campanie de renaţionalizare a fostelor companii de stat, inclusiv a băncilor, din sectoare acum do­mi­nate de jucători străini.

Orban a asigurat că Ungaria va fi un stat care va promova şi ocroti munca, unde vor fi respectate valorile creştine şi drepturile omului, dar care nu va fi liberal prin natura sa.

„Noul stat pe care-l construim acum în Ungaria nu este unul liberal. Nu neagă valorile de bază ale liberalismului precum libertatea, dar nu face din acestea un element de bază, ci foloseşte o abordare aparte, naţională“, a spus Orban.

Guvernul lui Orban a limitat deficitul bugetar prin majorarea taxelor în anumite sectoare dominate de companii internaţionale, a decelerat inflaţia cu tăieri ale preţurilor energiei şi a pus economia pe calea revenirii folosind mai ales fondurile rezervate de UE celor mai săraci membri.

Recent, Orban a semnat un acord cu Rusia pentru dezvoltarea industriei nucleare a ţării sale. Acordul presupune un împrumut rusesc echivalent cu 10% din PIB-ul Ungariei.

De asemeni, în trei ani, guvernul ungar condus de pre­mierul Viktor Orban a făcut achi­ziţii de active şi naţionalizări de aproa­pe 4 miliarde de euro care dau statului o influenţă şi un control mai mari în sectoarele strategice pentru eco­no­mie, precum cel bancar, al gazelor na­tu­rale, telecomunicaţii şi administrarea de­şe­urilor. 
Orban vrea ca guvernul Ungariei să dețină cel puţin 50% din sectorul bancar. Cel mai important pas de până acum pentru acest obiectiv a fost făcut săptămână trecută, când guvernul a cumpărat de la un grup german una dintre cele mai mari bănci locale, MKB, cu 55 de milioane de eu­ro.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.