STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Legislatie & Mediu de Afaceri, EUROPA, Buget & Finantare Deficit

Oraşul Napoli, la un pas de faliment

Napoli, al treilea oraş ca mărime din Italia, riscă să intre în încetare de plăţi după ce o instanţă de judecată a respins un plan de restructurare a datoriilor primăriei, ajunse la aproximativ 1 miliard de euro, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.

iR9hhrSl7dIsTribunalul regional a decis că planul de reducere a cheltuielilor bugetare şi restructurare a datoriilor prezentat de primăria din Napoli este nerealist. Decizia instanţei regionale deschide calea pentru intrarea oraşului cu 960.000 de locuitori în administrare specială.

Un împrumut de 220 milioane euro, cu maturitatea la 10 ani, obţinut anul trecut de la guvernul central nu va face decât să crească datoriile oraşului şi să reducă eficacitatea tăierilor de cheltuieli, consideră instanţa. Guvernul a plătit până acum 58 milioane euro din împrumut.

„Napoli este, tehnic, în faliment. Dacă auditorii nu se vor răzgândi, Napoli nu va primi un împrumut cheie de la stat şi, asemenea Detroitului, va deveni incapabil să-şi plătească angajaţii sau să asigure servicii de bază pentru cetăţeni”, a declarat pentru Bloomberg Riccardo Realfonzo, profesor de economie şi fost consilier local pe afaceri economice în Napoli.

Municipalitatea susţine că nu va intra în încetare de plăţi. Primarul Luigi De Magistris a declarat că va face recurs la decizia magistraţilor. El a adăugat că îl va suna pe premierul Enrico Letta pentru a-i cere sfatul.

Consecinţele intrării primăriei Napoli în încetare de plăţi s-ar putea propaga dincolo de oraş. Mai multe bănci străine, printre care Barclays, Deutsche Bank şi UBS, au expuneri pe derivate financiare pe datoria oraşului.

Salvarea oraşelor cu o situaţie financiară delicată, precum Napoli sau Roma, ar putea depăşi posibilităţile financiare ale guvernului central, care înregistrează deja cea mai ridicată datorie publică din Europa ca procent din PIB, cu excepţia Greciei.

Produsul Intern Brut pe locuitor din Napoli reprezintă numai 65% din media naţională, iar economia ar putea fi incapabilă să facă faţă unor noi creşteri ale taxelor şi comisioanelor pentru serviciile municipalităţii.

Potrivit celor mai recente statistici, care datează din 2012, şomajul din Napoli era de 22,6%, mai mult decât dublu faţă de media naţională de la acel moment, de 10,7%.

Economia Italiei a ieşit din recesiune în trimestrul al treilea al anului trecut, după doi ani decontracţie. A fost cea mai îndelungată rundă de recesiune începând de la cel de-Al Doilea Război Mondial, şi a patra din 2001.

Într-o situaţie similară s-a aflat şi Detroit, cel mai mare oraş american intrat vreodată în faliment. În luna iulie a anului trecut, justiţia a numit un administrator judiciar pentru Detroit, care acumulase datorii de 18 miliarde de dolari şi nu mai putea asigura servicii de bază pentru cetăţeni, de la salubritate la poliţie şi pompieri.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.