STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Telecom & IT-C & Online

Orange, Vodafone, Telekom și RCS&RDS discută câte două să combine rețelele

Orange, Vodafone, Telekom și RCS&RDS sunt angajaţi de opt luni de zile în negocieri pentru încheierea unor alianţe strategice privind utilizarea şi dezvol­tarea în comun a reţelelor.

retele-gsm-1Operatorii, prin aceste alianțe, au ca obiectiv să lanseze şi servicii fixe (Orange şi Vodafone) sau să câştige acces la reţele mobile 3G şi 4G (RCS&RDS şi Telekom) fără a mai investi fiecare pe cont propriu zeci de milioane de euro în dezvoltarea propriilor infrastructuri, ci împărţind cheltuielile cu un rival, cu care să utilizeze în comun şi activele pe care le deţine deja.

Conform ZF, mai multe surse de pe piaţa de telecom, familiare cu discuţiile, au declarat că în urma discuţiilor ar fi rezultat trei variante de alianţe: Orange cu Telekom, Vodafone cu Telekom sau Vodafone cu RCS&RDS.

Grupul Telekom (Cosmote şi Romtelecom) nu poartă discuţii cu RCS&RDS, în condiţiile în care acest grup este singurul care are de asemenea în ofertă un portofoliu com­plet fix-mobil, iar Orange nu ar fi abordat operatorul controlat de antreprenorul Zoltan Teszari în condiţiile în care acesta are deja o relaţie contractuală cu Vodafone.

De asemeni, Orange şi Vodafone discută separat şi posibilitatea de a-şi extinde parteneriatul care acoperă doar reţeaua mobilă şi către zona fixă, situaţie în care cei doi operatori i-ar putea ataca pe rivalii de la Telekom şi RCS&RDS construind propria infrastructură.

Cei patru jucători, cei mai mari de pe piaţa locală de comunicaţii, implicaţi în negocieri obţin cea mai mare parte a veniturilor anuale de peste 3 miliarde de euro de pe piaţa locală de telecomunicaţii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.