STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Servicii & Comert & Logistica, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb

OMV Petrom va livra gaze Republicii Moldova prin Iaşi-Ungheni, din ianuarie 2015

Compania OMV Petrom (SNP) a semnat un acord cu compania Energocom din Republica Moldova pentru începerea livrărilor de gaze către statul vecin începând din 1 ianuarie, prin conducta Iaşi-Ungheni, au declarat surse apropiate discuţiilor, potrivit Mediafax.

„Contractul a fost semnat pentru o perioadă de un an. Cantităţile livrate pentru început sunt mici”, au afirmat sursele.

gazoduct Iasi-UngheniMinistrul Economiei din Republica Moldova, Andrian Candu, este citat în presa din Republica Moldova spunând că Energocom va plăti pentru gaze 277 dolari/1.000 de metri cubi, cu 100 de dolari sub nivelul de 378 dolari la care compania cumpără de la grupul rus Gazprom.

Conducta de gaze Iaşi-Ungheni, finalizată în acest an, are o lungime de 43 kilometri şi o capacitate anuală de transport de 1,5-2 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Conducta de gaze se opreşte în prezent la Ungheni, iar un al doilea tronson, cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri, urmează să fie construit până la Chişinău în următorii doi-trei ani.

Republica Moldova consumă aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care le importă din Rusia. Regiunea separatistă prorusă Transnistria consumă la rândul ei aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze naturale pe an.

România a consumat anul trecut 12,5 miliarde metri cubi de gaze şi a produs, prin OMV Petrom şi Romgaz Mediaş (SNG) 11 miliarde de metri cubi.

OMV Petrom este controlată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.