STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Legislatie & Mediu de Afaceri, Energie & Utilitati & Infrastructura, EUROPA

OMV dă în judecată Turcia şi îi cere despăgubiri pentru retragerea din proiectul Nabucco

OMV, cel mai mare producător de petrol şi gaze din Europa Centrală şi de Est, a dat în judecată Turcia şi pe premierul Ahmet Davutoglu, solicitând despăgubiri pentru retragerea din proiectul de construcţie a gazoductului Nabucco, potrivit publicaţiei austriece Trend, transmite Mediafax.

Nabucco-sprijina-proiectele-agricole-din-RomaniaProiectul Nabucco, susţinut de Uniunea Europeană, ar fi urmat să transporte gaze din Azerbaidjan şi să reducă astfel dependenţa Europei de Rusia, dar a eşuat în lipsa furnizorilor, care au preferat proiectul rus South Stream. Ulterior, Rusia a renunţat la rândul ei la South Stream, respins de Uniunea Europeană pentru că încălca legislaţia europeană referitoare la piaţa energiei şi concurenţă, Moscova lansând un nou proiect, TurkStream.

Guvernul de la Ankara a decis retragerea Turciei din proiectul Nabucco, iar în luna mai a încheiat un acord cu Rusia pentru gazoductul alternativ, TurkStream.

Reprezentanţii OMV, care au declanşat procesul la curtea internaţională de arbitraj de la Banca Mondială, în luna iunie, au refuzat să comenteze.

Grupul austriac a lichidat OMV Nabucco Gas Pipeline International, divizie creată pentru construcţia Nabucco, cu o pierdere de 177 de milioane de euro, potrivit publicaţiei Trend.

OMV a anunţat în cadrul rezultatelor financiare trimestriale că dezvoltă o strategie pentru extinderea colaborării cu Rusia, pentru a susţine veniturile afectate de prăbuşirea preţurilor petrolului la nivel global şi reducerea producţiei din Libia şi Yemen.

Veniturile OMV au scăzut cu 38% în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în pofida producţiei mai mari.

OMV a încheiat în acest an un memorandum de înţelegere cu Gazprom, precum şi cu Royal Dutch Shell şi E.ON, pentru dublarea capacităţii gazoductului Nord Stream, care leagă Rusia şi Germania, prin Marea Baltică.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.