Autor: Adrian N Ionescu – Cursdeguvernare.ro
Comisia Europeană a constatat că metoda inițială de vânzare a Oltchim Rm. Vâlcea, printr-un vehiculul special Oltchim SPV, implică riscul ca potențialilor cumpărători al acestuia să li se ceară eventualele sume, care ar putea fi considerate ajutoare de stat acordate companiei.
Astfel că Adunarea Creditorilor Oltchim S.A. a aprobat modificarea planului de reorganizare a fostului combinat chimic din Rm. Vâlcea, ale cărui active vor fi vândute prin nouă pachete de ofertă, potrivit unui raport transmis vineri la Bursa de Valori București (BVB).
„Modificarea planului priveşte exclusiv metoda de vânzare a Oltchim SA (toate celelalte prevederi ale planului rămânând în vigoare), în sensul în care se va face ofertarea şi vânzarea activelor pe pachete de active funcţionale şi nu prin metoda transferului activelor şi activităţii actuale pe Oltchim SPV, întrucât metoda iniţial aprobată nu observă, în opinia Uniunii Europene, principiul discontinuităţii economice, fapt care atrage riscul recuperării presupusului ajutor de stat de la cumpărător(i)”, spune raportul citat.
Mai mult, întreg preocesul ar fi pus în percol de metoda iniţială, căci „este foarte probabil ca potențialii investitori să se retragă (considerând tranzacția de achiziție ca fiind mult prea riscantă), împrejurare care ar determina imposibilitatea implementării planului de reorganizare aprobat, cu riscul evident al deschiderii procedurii falimentului impotriva Oltchim SA”.
„Într-un atare scenariu, toți creditorii societății, prevazuți a fi plătiți prin planul actual – votat și confirmat – se vor afla în situatia de a nu mai putea încasa nici măcar sumele stabilite a le fi distribuite prin plan”, precizează un document al Consiliului Administratorilor judiciari ai Oltchim, redat în raportul citat.
Vânzarea pe bucăți presupune concediarea angajaților Oltchim și asigurarea de plăți compensatorii.
Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro