STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie

Oltchim concediază 225 de angajaţi, mai puţin decât estima iniţial

Combinatul chimic Oltchim va concedia 225 de persoane, reprezentând aproximativ 10% din personal, ca parte a planului de reorganizare, numărul fiind mai mic decât cel prevăzut iniţial, de 500, după ce compania şi-a îmbunătăţit rezultatele şi a crescut eficienţa producţiei în primul semestru al anului, transmite Mediafax.

15_oltchim_lib_04_ebb159a434Aceasta este a doua serie de disponibilizări la Oltchim, după cea din 2013, când au fost concediaţi peste 900 de angajaţi.

Disponibilizarea personalului excedentar face parte din planul de reorganizare aprobat de judecătorul sindic în aprilie, prin care conducerea societăţii s-a angajat să implementeze măsuri de diminuare a costurilor operaţionale fixe cu aproximativ 450.000 de euro pe lună, ceea ce implică atât o creştere a randamentelor instalaţiilor, cât şi reducerea fondului de salarii, se arată într-un raport transmis joi de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

„Rezultatele pozitive înregistrate de Oltchim în primul semestru, precum şi investiţiile realizate din surse proprii în îmbunătăţirea eficienţei instalaţiilor de producţie au condus la o reducere a numărului de angajati cu 225 de persoane, faţă de un număr de aproximativ 500 de disponibilizaţi estimat iniţial, ceea implică o economie cu cheltuielile salariale lunare de 968.000 de lei”, notează Oltchim.

În primul semestru al anului, Oltchim şi-a îmbunătăţit rezultatele economico-financiare din activitatea curentă comparativ cu aceeaşi perioadă din anii anteriori, înregistrând o cifră de afaceri de 364 milioane lei, în creştere cu 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 73% faţă de primul semestru din 2013, precum şi profit EBITDA de 24,4 milioane lei. Pierderea totală s-a redus în doi ani cu 138 milioane lei, până la 9 mllioane lei în prima jumătate a acestui an, conform datelor transmise de Oltchim.

Consorţiul de administratori judiciari ai Oltchim, Romlnsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL, împreună cu administratorul special, Bogdan Stanescu, şi conducerea societăţii, anunţă că miercuri a fost finalizată procedura de consultare cu reprezentanţii salariaţilor privind numarul de angajati care vor fi disponibilizaţi în perioada următoare.

Din numărul total de 225 de angajaţi care vor fi disponibilizaţi, un număr de 114 de salariaţi vor fi de la Divizia Petrochimică Bradu de la Piteşti, care până în prezent au fost remuneraţi salarial conform Contractului Colectiv de Muncă chiar dacă unitatea nu desfăşoară o activitate productivă şi se află în conservare încă din 2010. Totodată, la nivelul întregii societăţi Oltchim a fost avută în vedere o echilibrare eficientă a personalului auxiliar (TESA) cu personalul productiv, astfel încât un număr foarte redus de persoane angajate în producţie vor face obiectul acţiunii colective de disponibilizare.

Toţi salariaţii disponibilizaţi vor primi lunar, începând din prima lună după disponibilizare, salariile restante datorate de societate, iar ”începând din februarie-martie anul viitor vor încasa lunar echivalentul unui salariu, dar nu mai mult de salariul mediu brut la nivel de Oltchim, până la epuizarea fondului de salarii compensatorii, maximum 12, în funcţie de vechimea în muncă”. De asemenea, angajaţii disponibilizaţi vor beneficia de drepturile aferente concediului de odihnă pentru întreg anul şi de prima de vacanţă.

Compania de stat din Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă din ianuarie 2013, iar planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru minimum 307 milioane euro. Statul a încercat în mai multe rânduri privatizarea Oltchim, dar fără success. La ultimul termen, din 15 decembrie 2014, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania.

Combinatul este deţinut de stat prin Ministerul Economiei, cu 54,8% din acţiuni, PCC SE cu 32,34% şi de alţi acţionari, cu 12,85%. Oltchim are aproximativ 2.200 de salariaţi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.