STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, INTERNATIONAL, Politica Monetara & Inflatia

Oficial FMI: Există riscul considerabil ca majorarea dobânzilor de către Fed să aibă un efect negativ

Directorul general adjunct al FMI, Mitsuhiro Furusawa, a avertizat luni că există un risc considerabil ca majorarea dobânzilor de către Rezerva Federală (Fed) să aibă un efect negativ asupra pieţei financiare, scrie Mediafax.

america-inchide-tiparnita-de-bani-fed-va-reduce-achizitiile-de-obligatiuni-cu-cate-10-mld-dolari-la-urmatoarele_size9Fed a anunţat de mai multe luni că va începe să crească dobânzile, aflate în prezent la nivelul zero, până la sfârşitul acestui an.

„Riscul este ca odată cu schimbarea percepţiei pieţei, determinată de normalizarea dobânzilor, randamentele să crească puternic, iar fluxul de capital să se inverseze”, a spus Furusawa la o conferinţă internaţională de la Seul, adăugând că acest proces ar putea deveni dezordonat.

Oficialul FMI a arătat că Fed poate reduce riscul unor retrageri dezordonate de capital prin continuarea comunicării intenţiilor instituţiei în domeniul politicii monetare, în timp ce economiile pieţelor emergente trebuie să întărească indicatorii macroeconomici.

Furusawa a subliniat totodată importanţa adoptării de reforme structurale de către statele emergente, pentru a promova o creştere economică solidă, sustenabilă şi echilibrată.

O serie de oficiali la nivel mondial şi-au exprimat îngrijorarea că s-ar putea repeta situaţia din 2013, când investitorii la nivel mondial, îngrijoraţi de primul anunţ al Fed privind intenţia de a începe inversarea măsurilor monetare extraordinare de stimulare a economiei americane, au început să retragă capitalul de pe anumite pieţe.

Furusawa a arătat că ţările pot face faţă volatilităţii pieţei prin intervenţii pe piaţa valutară sau prin măsuri de management al circulaţiei capitalului, dar acestea nu trebuie să reprezinte un substitut pentru ajustare macroeconomică.

Oficialul FMI a mai spus că FMI anticipează că creşterea economică de pe pieţele emergente se va intensifica anul viitor, după tendinţa de încetinire înregistrată în ultimii cinci ani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.