STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, PIETE FINANCIARE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Privatizare & Retrocedare, Piata de Capital - BVB

Oferta incheiata cu succes a Electrica SA a reconfirmat faptul ca cererea dinspre retail este, in general, subestimata

ElectricaSA

 

Oferta prin care au fost atrase circa 450 milioane de euro de la investitori, iar statul roman cedeaza pachetul de 51% din Electrica SA, a condus catre cateva concluzii privind capacitatea pietei de capital romanesti de a atrage finantare pentru marile companii:

 

 

– Bursa din Romania poate mobiliza periodic sume de ordinul sutelor de milioane de euro. Inca nu sunt disponibile informatii privind sumele finale referitoare la cat va ramane pe BVB, comparativ cu cat se va aloca pe piata din Londra, insa cel mai probabil piata de la Bucuresti a absorbit peste 300 milioane de euro;

Impartirea ofertei in 85% transa investitorilor institutionali vs 15% transa investitorilor de retail a aratat, inca o data, faptul ca acest raport subevalueaza potentialul de cerere dinspre non-institutionali. Desi pare mai la indemana pentru un consortiu de intermediere sa se focuseze pe institutionali, realitatea ofertelor Romgaz si Electrica a aratat ca pentru retail ar trebui alocat minim 20 sau 25% pentru a avea un raport mai echilibrat. In caz contrar, s-ar crea o supracerere excesiva pe transele micilor investitori. In ziua de dupa inchiderea ofertei, Ministrul Delegat al Energiei, Razvan Nicolescu, a solicitat majorarea transei catre investitorii de retail

Subimpartirea in cadrul transelor de retail:

– s-a introdus transa actiunilor garantate, in volum de maxim 1000 actiuni (13.500 RON subscriere) per investitor. Peste 9.700 de persoane au apelat la aceasta modalitate de subscriere, asadar oferta Electrica a atras mai multi investitori decat cea Romgaz (6-7.000 din informatiile disponibile post-oferta).

– sub-transa subscrierilor cu discount a fost foarte redusa la momentul initial, insa prin realocare s-a ajuns la un factor de alocare de 0,33. Altfel spus, cei care au subscris pe aceasta transa primesc o treime din actiuni.

– subscrierile mari din transa de retail au fost de asemenea suprasubscrise, in final prin realocare stabilindu-se un factor de 0,1475. Cu alte cuvinte, investitorii mari, dar non-institutionali, primesc 1 actiune la fiecare 7 subscrise pe aceasta transa.

 

Referitor la investitorii institutionali, informatiile disponibile arata ca suprasubscrierea nu a fost pe masura asteptarilor, invocandu-se inclusiv faptul ca in aceasta perioada Fondul Proprietatea a vandut un pachet Romgaz care a mobilizat cerere din partea marilor fonduri, care altfel ar fi putut intra la Electrica.

Din nou, se reconfirma ca o alocare mai echilibrata inca din start – institutionali vs retail – ar fi diminuat din aceste probleme.

 

Concluzii Oferta Electrica

Pozitiv:

– Piata a mobilizat circa 450 milioane de euro pentru capitalizarea Electrica SA – care reuneste in principal Electrica Distributie Muntenia Nord, Transilvania Sud, Transilvania Nord, respectiv Electrica Furnizare;

– au aparut mai multi investitori noi fata de oferta Romgaz;

– consortiul a dovedit flexibilitate ulterior observarii rezultatelor ofertei, realocand mai echilibrat actiunile intre institutionali si retail;

– peste 9000 de actionari vor primi actiunile subscrise pe transa investitorilor mici, sub-transa <1.000 actiuni, cu sanse mari ca acestia sa fie implicati in tranzactii ulterioare.

– BVB mai castiga un emitent important, facand un pas suplimentar catre intrarea in categoria pietelor emergente, cel mai probabil la orizontul anului 2016.

 

Negativ:

– subdimensionarea initiala a transei de retail, la 15% din oferta, cu posibilitatea de a creste la 20-22%. Au existat solicitari repetate din partea pietei de a gandi de la inceput oferte 75-25% sau 70-30% ca raport intre institutionali si retail.

 

In functie de evolutia pretului in primele 6-12 luni, se pot adauga elemente pozitive sau negative suplimentare. Statisticile internationale arata ca, de regula:

– daca pretul actiunilor creste intre 0-20% in primele 12 luni de la oferta, se considera ca operatiunea a fost la un pret „corect” intre cumparatori (investitori) si vanzator;

– daca pretul creste peste 20% in primul an, se considera ca oferta a fost relativ ieftina;

– daca pretul scade sub pretul de oferta pe parcursul primului an, aceasta ar putea indica faptul ca oferta a fost vanduta scump catre investitori, sau au intervenit alti factori necunoscuti investitorilor la momentul ofertei.

Din ultimele 4 listari sau oferte de pachete ale statului roman, 3 au evoluat pozitiv pentru investitori – Transelectica, Transgaz, Romgaz – iar una a evoluat negativ post-oferta, anume Nuclearelectrica.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.