STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Piata de Capital - BVB

Oferta de Obligatiuni Bucuresti: 400 de milioane de euro din cele 500 au fost mobilizate de institutionali locali

primaria-bucuresti

 

Oferta de Obligatiuni Bucuresti de 2,2 miliarde RON (circa 500 milioane de euro) derulata recent a reprezentat cea mai mare oferta de obligatiuni de pe piata romaneasca si in acelasi timp un test al capacitatii de absorbtie a unei astfel de oferte.

 

PMB_obligatiuni

 

Asadar, au existat investitori institutionali dispusi sa imprumute Municipalitatea Bucurestiului cu o dobanda anuala de 2,8% pe 3 ani, mergand pana la 5,1% pe 10 ani.

 

Investitutionalii locali au subscris 80% din oferta 

Pana de curand, o oferta de obligatiuni de ordinul sutelor de milioane de euro putea avea o problema de absorbtie, data fiind dimensiunea pietei financiare romanesti. In 2005, oferta Bucurestiului era plasata la Luxemburg. Acum cativa ani, doamna Mariana Gheorghe – CEO al OMV Petrom – declara ca nevoile de finantare a dezvoltarii Petrom ar reclama o eventuala emisiune de obligatiuni de circa 1 miliard de euro, suma considerata a fi prea mare pentru piata locala.

Iata ca, intre timp, s-a ajuns la pragul de 500 de milioane de euro, dintre care 400 de milioane (sau 80%) au fost mobilizate de institutii financiare romanesti. Aceasta oferta nu a mai depins intr-o proportie majoritara de capitalul extern, ci vehicule interne de tipul fondurilor de pensii si fondurilor de investitii au capatat o anvergura suficienta pentru a lua o astfel de expunere.

Investitorii locali au fost reprezentati, in principal, de: banci – 40% din volumul subscris, fonduri de investitii – 27%  si fonduri de pensii cu 15%. Apoi se adauga companii de asigurare si alti investitori institutionali.

Obligatiunile se tranzactioneaza la BVB sub simbolurile PMB18, PMB20, PMB22, respectiv PMB25 in functie de scadenta, iar ele pot fi acum cumparate si de investitorii de retail (Valoare Nominala 1 obligatiune = 10.000 RON). S-au efectuat cateva tranzactii prin bursa, la o valoare peste cea nominala, semnificand faptul ca investitorii care cumpara se multumesc si cu randamente usor inferioare celor din plasamentul initial.

 

Din randul investitorilor internationali, BERD a subscris 75 milioane de euro, respectiv 15% din oferta

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a investit 333 de milioane de lei (75 milioane euro) în emisiunea de obligaţiuni lansată de Primăria Bucureşti. Conform portalului de tranzactii Mirsanu.ro, investiția BERD în emisiunea Primăriei Municipiului București se apropie de totalul expunerii luate pe emisiunile în lei ale altor entități locale – Raiffeisen Bank România, UniCredit Țiriac Bank, Garanti Bank România și compania de stat din energie Transelectrica.

In tabelul de mai jos sunt reflectate expunerile BERD pe principalele emisiuni de obligatiuni de pe piata romaneasca:

BERD_obligatiuniRo

Sursa info: Mirsanu.ro, BERD, emitentii

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.