STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Buget & Finantare Deficit, Treasury-Bonds & Bills

Obligatiunile Romaniei, cele mai profitabile din regiune

graficRandamentele obligatiunilor emise de Romania, Ungaria, Polonia si Cehia, care au atins minime record anul acesta, in contextul unei inflatii scazute in regiune si a iesirilor de capital din Rusia, ar putea reveni pe un trend crescator in 2015, potrivit calculelor Bloomberg.

Randamentele obligatiunilor din Europa de Est au scazut puternic anul acesta, infirmand asteptarile analistilor, care estimau o crestere a costurilor de finantare in regiune. Investitorii care au cumparat, de exemplu, obligatiuni emise de guvernul Romaniei au marcat un castig din randamente de 11% (echivalentul in euro), fiind cele mai profitabile obligatiuni din regiune, dupa cum sustine Bloomberg.

In 2015, insa, trendul se va inversa, pe fondul accelerarii avansului economic in regiune, a dobanzilor in crestere pe piata din SUA si a noilor masuri de stimulare economica implementate de Banca Centrala Europeana (BCE), estimeaza Dmitri Barinov, administrator de fonduri al Union Investment Privatfonds.

Cresterea economica va accelera in majoritatea statelor din centrul si estul Europei, ceea ce inseamna ca randamentele nu vor mai scadea, fiind posibil chiar sa creasca. Potentialele masuri de relaxare fiscala de la BCE sunt, in mare parte luate in calcul, in timp ce cresterea dobanzilor din SUA va duce la scaderea fluxurilor de capital din aceasta parte a lumii”, a mai spus Barinov.

Analistii BNP Paribas sunt de parere ca randamentele obligatiunilor din Europa de Est vor continua sa scada, in perioada urmatoare, ca urmare a cresterii lichiditatii din piete, in urma masurilor anuntate de BCE. Michal Dybula, economist al subsdiarei BNP din Varsovia, estimeaza ca randamentele obligatiunilor la 10 ani vor scadea la 2,7% in Ungaria si la 2% in Polonia, de la 3,56%, respectiv 2,58% in prezent.

Randamentul obligatiunilor Romaniei, cu maturitate in 2025, se situa miercuri la pranz la 3,7% pe an, in crestere usoara de la un minim record de 3,68% inregistrat marti.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.