STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, INTERNATIONAL, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie

Obama majorează cu 40% salariul minim pentru muncitorii angajaţi în viitor de guvern

Preşedintele american Barack Obama a îndemnat marţi la o creştere puternică a salariului minim, blocat din 2009 la 7,25 dolari pe oră, în pofida opoziţiei republicanilor în Congres, transmite Mediafax.

obama29n-4-webPreşedintele Barack Obama va majora salariul minim la 10,1 dolari pe oră pentru personalul de curăţenie, constructori, spălători de vase şi alţi muncitori care vor fi angajaţi în viitor de guvernul federal, iniţiativă care a fost anunţată în discursul de marţi privind Starea Naţiunii.

„Oferiţi o creştere Americii!”, a strigat el în discursul despre „starea Uniunii”, anunţând că va emite „în săptămânile următoare” un decret care va creşte cu aproape 40% salariul minim în firmele aflate în contract cu statul.

Şeful statului a recunoscut că are nevoie de Congres, controlat în parte de către republicani, pentru a creşte la 10,10 dolari ora salariul minim la nivelul întregii ţări şi a evita ca salariaţii să fie nevoiţi să îşi „crească familia în sărăcie”.

Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor John Boehner şi-a reiterat anterior, marţi, opoziţia faţă de orice creştere a salariului minim, apreciind că această „măsură proastă” va fi contra-productivă.

Obama va emite un ordin executiv referitor la muncitorii contractori, de care vor beneficia mai multe sute de mii de americani, şi va reitera un apel la adresa congresmenilor reticenţi faţă de majorarea salariului minim pentru toţi americanii, relatează Bloomberg.

Preşedintele SUA pune în aplicare angajamentul asumat pe 14 ianuarie, de a face din 2014 „un an al acţiunii”, folosindu-se de puterea sa executivă.

Decizia lui Obama de a se folosi de puterea sa executivă este văzută ca cel mai „dramatic” gest de acest fel de când administraţia Bush a optat să facă acest lucru din motive de securitate naţională, a declarat Ross Baker, analist politic la Rutgers University, în New Brunswick, New Jersey

Majorarea salariului minim plătit contractorilor de guvernul federal se va aplica doar la semnarea de noi contracte sau la reînnoirea contractelor mai vechi, potrivit Casei Albe.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.