STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Legislatie & Mediu de Afaceri, Concurenta & Protectie Consumator

O nouă lege a achizițiilor – Eugen Teodorovici: statul nu mai așteaptă soluția definitivă a contestației și va plăti, eventual, despăgubiri firmei dezavantajate

Autor: Victor Bratu – Cursdeguvernare.ro

Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a anunțat o posibilă soluție de deblocare a sistemului de licitații publice:

Statul nu va mai aștepta soluția definitivă și irevocabilă la contestațiile depuse în procesul de atribuire al licitațiilor publice, urmând să semneze contractul de achiziție cu firma care a câștigat contractul după prima etapă de contestare.

Anunțul a fost făcut , potrivit News.ro, de către ministrul Finanțelor Publice, al cărui guvern pregătește schimbarea legislației în domeniu.

Soluția evocată de ministru ar fi, potrivit declarațiilor sale, menită să urgenteze procedurile de licitații, aflate de ani de zile în diferite blocaje.

Ce se va întâmpla însă dacă o autoritate care judecă contestația, cum ar fi Consiliuil Național de Soluționare a Contestațiilor, sau Curtea de Apel, vor decide că firma care a pierdut licitația a fost nedreptățită?

În acest caz, a precizat Eugen Teodorovici, autoritatea contractantă va plăti parțial profitul acestei firme (care ar fi fost obținut dacă acest contract ar fi fost derulat).

„Am considerat că e necesar să aducem o schimbare, până la finalul lunii mai, pe două zone importante, zona de achiziţii publice la modul general, unde s-au adus simplificări, eliminări de anumite elemente care erau dovezi de birocraţie excesivă.(…) Mergem pe modulul pe care Comisia Eupeană îl practică la nivelul său, vizavi de anumite proceduri, sub pragurile Comisiei Europene pentru că aici noi am încărcat în mod excesiv şi nejustificat, nu a cerut nimeni acest lucru, am încărcat modul în care se poate face o achiziţie publică sub anumite praguri, vorbim de servicii, de bunuri sau de lucrări. Aici s-a simplificat foarte mult această zonă” a afirmat, miercuri, ministru Finanţelor Publice.

Eugen Teodorovici a  precizat că Guvernul merge pe ideea de a descuraja contestarea achiziţiilor publice care a devenit o „practică foarte prezentă” şi de a se decide după primul nivel de contestare ca, dacă se merge pe menţinerea atribuirii contractuui, acesta să fie semnat, chiar dacă firma care contestă uzează de căile de atac următoare.

„Dacă va câştiga la acel nivel, atunci să i se ramburseze o parte din marja de profit pe care şi-a prevăzut-o iniţial la momentul la care a ofertat, astfel încât să nu mai ţinem pe loc contractele, mai ales cele de investiţii”, a spus ministrul Teodorovici.

Întrebat care va fi maja privind o eventuală despăgubire în astfel de situaţii şi cine va suporta costurile aferente unor eventuale despăgubiri, ministrul Finanţelor a spus că „în mod normal autoritatea contractantă îşi va asuma faptul că, într-un final, la nivelul Curţii a rămas o decizie definitivă în sensul invers decât ea a decis la nivelul atribuirii contractului”. 

Eugen Teodorovici a anunţat, de asemenea, că până în luna mai se vor face schimbări şi în ceea ce priveşte achiziţiile centralizate.

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.