STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, P.I.B. & STATISTICI

O crestere economica pe termen lung, de 5%-6%, se poate obtine doar prin creditare

daniel_daianu-150x150Tensiunile dintre Grecia si creditorii internationali nu pun in pericol sistemul bancar din Romania, sustin economisti si bancheri, cei din urma vorbind chiar despre o lichiditate ridicata in sistem. Problema tarii noastre este asigurarea unei cresteri economice pe termen lung, de 5-6%, ceea ce se poate realiza doar prin reluarea creditarii. 

Iesirea Greciei din zona euro ar avea consecinte grave, mult mai grave decat daca ar ramane in acest club select, este de parerea profesorul de economie Daniel Daianu, care apreciaza ca Grecia are institutii mai slabe decat cele din Romania. In Grecia, jumatate din populatia activa lucreaza in sectorul public, iar cetatenii „nu isi platesc taxe si impozite”, a declarat Daianu in cadrul conferintei „Dezvoltarea Romaniei in noul context financiar european”, organizata de Ziarul Bursa si desfasurata la Institutul Bancar Roman.

Profesorul de economie, care nu crede in scenariul iesirii Greciei din zona euro, ceea ce ar fi extrem de costisitor, subliniaza ca, daca Grecia isi va face curatenie in propria ograda, va gasi intelegere internationala.

Pe de alta parte, „zona euro are o constructie defectuoasa”, sustine Daianu, care vorbeste despre un „prizonierat intre tarile debitoare si cele creditoare”. Retorica ar trebui schimbata si ar trebui sa se urmareasca convergenta economica, altfel spus competitivitatea economica pentru obtinerea unei cresteri economice durabile. Pentru Grecia, lucrurile ar fi fost mai simple daca nu era in zona euro, crede profesorul de economie.

Grecia se confrunta, in prezent, cu retrageri masive de bani din conturi. De la inceputul anului, populatia a scos 21 de miliarde de euro, dintre care 17 miliarde de euro au fost retrase inaintea alegerilor parlamentare. Calcule ale JP Morgan arata ca institutiile financiare elene au cheltuit deja in acest an 80 de miliarde de euro dintr-o transa de 108 miliarde de euro oferita de Banca Centrala Europeana (BCE) si de Banca Nationala a Greciei, potrivit Business Insider. Prin urmare, mai sunt la dispozitie doar 28 de miliarde de euro pentru garantarea obtinerii de noi credite.

Nefiind in zona euro, Romania nu este influentata direct de tensiunile dintre Grecia si creditorii internationali. Cu toate acestea, bancherii admit ca au plecat fonduri din tara noastra catre bancile-mama, insa „sunt convins ca atunci cand va fi nevoie de finantare, acei bani se vor intoarce, pentru ca Romania reprezinta o oportunitate investitionala”, este de parere Radu Ghetea, presedintele CEC Bank.

Eforturile conjugate ale BNR si ale bancilor comerciale au dat stabilitate sistemului bancar din Romania, sustine Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR.

Pentru Romania, ca de altfel pentru toate statele din centrul si estul Europei, cresterea economica pe termen lung poate fi sustinuta doar prin creditare, subliniaza Daniel Daianu, care remarca ca, deocamdata, „bancile sunt obsedate de curatarea bilanturilor”, motiv pentru care a scazut si creditarea.

Una dintre solutiile oferite de Daianu la problema indatorarii vs. crestere economica este „existenta unui capital autohton onest in sistemul bancar”. „Exista lichiditate destul de mare”, sustine Ghetea, iar creditarea incepe se reia, dar „nu la viteza pe care ne-o dorim”, admite seful CEC Bank, care precizeaza, totodata, ca „bancherii au datoria de a face atractiva creditarea pentru clientii lor”.

Solutia Uniunii Europene la contracararea efectelor crizei asupra sistemului bancar o reprezinta Uniunea Bancara europeana, scopul acesteia fiind plasarea sectorului bancar pe o baza mai solida si restabilirea increderii in moneda unica, ca parte a unei viziuni pe termen mai lung pentru promovarea integrarii economice si fiscale. Aceasta uniune bancara, propusa de Comisia Europeana, va sprijini intarirea supravegherii bancare, va asigura o mai buna siguranta a depozitelor, va ajuta la recapitalizarea bancilor si nu in ultimul rand va promova un management centralizat al crizelor in sistemul bancar.

Exista pareri pro si contra privind Uniunea Bancara europeana, insa „Federatia Europeana a Bancilor sustine ca tendinta, la nivelul intregii comunitatii europene, este una de suport”, dupa cum afirma Radu Ghetea.  Oricum, bancherii din Romania sprijina aceasta solutie, a mai adaugat acesta.  „Prin aderarea la Uniunea Bancara europeana vor fi mai multi bani in sistem”, este de parere si Florin Georgescu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.