STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, EUROPA, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie

Numărul muncitorilor români şi bulgari din Marea Britanie a depăşit pentru prima dată 200.000

Numărul muncitorilor români şi bulgari din Marea Britanie a depăşit 200.000 pentru prima dată, în timp ce totalul angajaţilor originari din statele Uniunii Europene a ajuns la 2,1 milioane, a informat Oficiul Naţional de Statistică (ONS), citat de Daily Telegraph în ediţia online.

migratie____Numărul rezidenţilor UE din Marea Britanie este cu aproape 300.000 mai mare decât în urmă cu un an, reprezentând o creştere de circa 16%, transmite Mediafax.

În ceea ce priveşte românii şi bulgarii, care la 1 ianuarie 2014 au obţinut acces deplin pe piaţa muncii din Marea Britanie, numărul lor a ajuns la 219.000, o creştere de 30.000 (aproximativ 16%) faţă de anul anterior.

Totalul angajaţilor originari din cele opt state foste comuniste care au aderat la UE în 2004, inclusiv Polonia, a atins 982.000 de persoane, o creştere de 200.000 în numai doi ani.

Totuşi, cea mai mare creştere (aproape 19%) o înregistrează cele 14 membre „vechi” ale UE, precum Spania, Italia şi Grecia. Numărul muncitorilor din Marea Britanie originari din aceste ţări a crescut cu 140.000, ajungând la 881.000 de persoane.

Premierul britanic David Cameron a lansat săptămâna aceasta planul său de reformare a UE, care menţionează inclusiv că Europa trebuie să coopereze cu Marea Britanie pentru a reduce nivelul imigraţiei.

Un raport din februarie 2014 al Observatorului pentru Migraţie al Universităţii Oxford arăta că aproape 60% dintre românii şi bulgarii din Marea Britanie susţin că lucrează pe cont propriu – ceea ce le oferă acces deplin la ajutoare sociale – comparativ cu 14% dintre cetăţenii britanici.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.