STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, LIFE-STYLE & HOBBY, Cercetare & Edu & Marketing & Media, Cinema - Filme, Festivaluri

Numar record de bilete vandute la TIFF 2015: peste 73.000

Afis-TIFF-2015Cea de-a 14-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) a inregistrat un record in istoria evenimentului. Cele 223 de filme din cele 60 de tari selectionate anul acesta au fost vizionate de peste 73.000 de spectatori platitori de bilete, potrivit organizatorilor.

TIFF 2015 a insemnat aproximativ 400 de proiectii, care au inregistrat peste 73.000 de platitori de bilete in salile de cinema – o crestere importanta, cu peste 10.000 fata de anul trecut. Lor li se adauga cei prezenti la proiectiile gratuite in aer liber din Manastur, TIFF Campus si Depozitul de Filme, masterclass-uri, workshop-uri, lansari, expozitii si concertele gratuite din cadrul Norwave, numarul total al participantilor depasind cifra de 110.000 – de toate varstele si din toata tara – in cele zece zile ale festivalului.

Circa 850 de invitati – regizori, producatori, actori, profesionisti din industrie – si jurnalisti romani si straini au luat parte la proiectii si evenimente.

Festivalul s-a incheiat spectaculos pe 7 iunie, cu filmul „Trash”, in regia lui Stephen Daldry – multiplu nominalizat la Oscar -, la proiectia caruia au asistat 2.189 de spectatori, in Piata Unirii din Cluj-Napoca. Acesta a fost al doilea cel mai de succes film al festivalului, fiind depasit doar de cel proiectat in deschidere, cu 2.366 de spectatori – „Povesti trasnite/Wild Tales” de Almodovar.

Pe locurile al treilea si al patrulea in top, tot cu peste 2.000 de bilete vandute, s-au clasat filmele romanesti „Comoara”, de Corneliu Porumboiu, si „De ce eu?”, de Tudor Giurgiu. Numarul spectatorilor care au urmarit filme in Piata Unirii Open Air a fost cu 133% mai mare decat anul trecut.

Pagina de Faceboook TransilvaniaIFF a castigat 9.000 de fani de la editia precedenta si are in prezent aproape 52.000. Mesajele publicate au ajuns la 472.219 utilizatori, dintre care peste 55.300 au interactionat cu pagina. Fanii au dat peste 32.000 de „Like”-uri la informatiile publicate si au publicat peste 800 de comentarii – aceste cifre fiind duble fata de anul trecut. Materialele video au avut pe Facebook o medie de reach de 42.111.

Printre invitatii straini, s-au numarat: actrita Nastassja Kinski, actorul Isaach de Bankolé, regizorul George Ovashvili, producatoarea Juliette Lepoutre, selectionerul Film Society of Lincoln Center – Dennis Lim, codirectorul Buenos Aires International Film Festival- Violeta Bava, membrul comitetului de selectie al Festivalului de la San Sebastian – Roberto Cueto, directorul de prograam al Festivalului de Film de la Chicago – Mimi Plauché si directorul executiv al fondului Consiliului Europei Eurimages, Roberto Olla.

Festivalul International de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie, Cluj-Napoca) este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia pentru Film si Cultura Urbana, cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrului National al Cinematografiei, Primariei si Consiliului Local Cluj-Napoca, Institutului Cultural Roman, Consiliului Judetean Cluj, Programului Europa Creativa – MEDIA al Uniunii Europene.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.