STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura

Nuclearelectrica: Profitul net a coborât cu 30%, la 102 mil. lei, T1 2014

Nuclearelectrica (SNN) a raportat venituri de 461,5 milioane lei (102,5 milioane euro), în primul trimestru din 2014, în scădere cu 10,1% faţă de nivelul de 513,6 milioane lei atins în perioada similară a anului trecut.

UntitledProfitul net al companiei a coborât în primele trei luni ale anului în curs cu 30%, la 102 milioane lei (22,6 milioane euro), de la 145,3 milioane lei în primul trimestru din 2013, în contextul scăderii cu 11% a veniturilor din vânzarea de energie ca urmare a preţurilor mai mici din piaţă.

Compania controlată de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 81,27% din acţiuni, a vândut în primul trimestru 2,8 TWh de electricitate, la fel ca în primele trei luni ale anului trecut, dar veniturile din vânzarea energiei electrice au scăzut cu 11%, de la 486,7 milioane lei la 433 milioane lei, din cauza preţurilor mai mici de pe piaţă.

Profitul EBITDA, înainte de dobânzi, rate, depreciere şi amortizare a scăzut în același interval cu 28%, ajungând la 200 milioane lei, ca urmare a diminuării cu 11% a veniturilor din exploatare şi a creşterii cu 22 milioane lei a cheltuielilor cu taxele şi impozitele.

Romgaz MediaşNuclearelectrica Bucureşti şi Transgaz Mediaş, cele mai importante companii de stat din sectorul energetic românesc, au obţinut în primul trimestru profituri cumulate de 960 milioane de lei, mai mari cu 45% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, și afaceri în creștere cu 15%, de 2,4 miliarde de lei.

Săptămâna aceasta urmează datele ex-divi­dend la mai multe com­panii importante, printre care OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), Nu­clearelectrica (SNN), Trans­gaz (TGN) şi Tran­s­electrica (TEL). Data ex-dividend este ziua de la care investitorii pot cum­pă­ra acţiuni, însă nu mai au dreptul la di­vi­den­dele acordate. De regulă, în ziua ex-divi­dend, preţul acţiunilor respective scade cu o valoare apropiată de cea a di­vi­­den­dului care va fi distribuit de com­panie.

Miercuri a fost ziua ex-dividend pentru Nuclearelectrica, prin urmare titlurile sale au închis în coborâre cu 12,92%, la 8,36 lei. Variaţia de 1,24 lei faţă de închiderea de marţi este uşor mai ridicată comparativ cu dividendul net de 1,01 lei pe acţiune acordat de companie acţionarilor din profitul pe anul trecut. Titlurile Nuclear­electrica au fost printre cele mai lichide din piaţă, cu un rulaj de 3,13 mi­lioane lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.