STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Politica Energetica, ISD - FDI & Investitii & Parcuri Industriale

Nuclearelectrica: Până la finele anului ajungem la un acord cu China Nuclear pentru unităţile 3 şi 4

Nuclearelectrica estimează că până la sfârşitul anului va ajunge la un acord în privinţa construcţiei unităţilor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă cu grupul chinez China General Nuclear Power Corp, declarat încă din toamna anului trecut câştigător al licitaţiei organizată de statul român, transmite Mediafax.

nuclear350_53d2a520e7efaCompania chineză a fost de altfel singura care a depus ofertă pentru a participa la construcţia reactoarelor 3 şi 4. Proiectul este evaluat, deocamdată, la 6,45 de miliarde de euro, însă studiul de fezabilitate în urma căruia s-a stabilit acest necesar de investiţii va fi revizuit.

În prezent, cele două companii negociază memorandumul de înţelegere privind implementarea proiectului.

„Estimăm că vom atinge un acord până la sfârşitul acestui an, etapa următoare fiind aprobarea memorandumului de către AGA SNN şi stabilirea Acordului Investitorilor şi Actului Constitutiv pentru noua companie de proiect, acel joint-venture în care investitorul selectat va deţine cel puţin 51% din acţiuni, iar SNN va contribui în natură cu activele pe care le deţine deja şi care trebuie valorificate”, a comunicat Nuclearelectrica.

După lansarea Strategiei de Continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă de către statul român, Nuclearelectrica a lansat procedura de selectie a unui investitor, în vara anului 2014. Conform etapelor procedurii de selecţie, singura companie ofertantă a fost, iniţial, desemnată investitor calificat, iar ulterior, după analiza conditiilor impuse de statul român şi SNN, China General Nuclear Power Corporation a fost desemnată investitor selectat.

Planurile privind realizarea celor două reactoare datează încă de pe vremea fostului dictator Nicolae Ceauşescu. Statul a ales în anul 2007 şase investitori pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4: RWE (Germania), CEZ (Cehia), GdF SUEZ (Franţa), Enel (Italia), Iberdrola (Spania) şi ArcelorMittal România. Toţi aceştia s-au retras însă rând pe rând din proiect.

În ceea ce priveşte cele două reactoare existente, care asigură circa 18% din producţia totolă de energie a României, acestea au o durată de viaţă iniţială de 30 de ani şi pot intra în programul de prelungire a acestei durate de viaţă cu încă 25 de ani.

„În prezent, pentru Unitatea 1 se fac analize tehnice preliminare pentru a determina perioada optimă de oprire. Conform estimărilor actuale, Unitatea 1 ar intra în programul de oprire în perioada 2025-2026, investiţiile majore în acest sens fiind realizate la începutul anilor 2020. Suma estimată necesară realizării acestei investiţii este între 1,2-1,5 miliarde euro”, spun reprezentanţii Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica a avut în 2014 o producţie brută de 11.675 GWh, o producţie netă de 10.754 GWh, la un factor de capacitate de 94,44%. Cifra de afaceri şi profitul net aferente exerciţiului financiar 2014 sunt de 1,796 miliarde lei, respectiv 133 milioane lei.

În ceea ce priveşte investiţiile SNN pentru acest an, ele sunt orientate spre întărirea constantă a funcţiilor de securitate nucleară, continuarea lucrărilor la Depozitul Intermediar de Combustibil Ars, proiectul staţiei de detritiere şi extinderea sistemului de protecţie fizică.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.