STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura

Nuclearelectrica a încheiat un contract de cumpărare de uraniu cu firma Cameco din Canada

rp_Centrala-Nucleara-Cernavoda-300x2001-300x200.jpgSN Nuclearelectrica SA (SNN) va cumpăra uraniu de la compania canadiană Cameco, în urma celui de-al treilea contract care va intra în vigoare în ianuarie 2017 și va dura șase luni, urmând să fie livrată o cantitate de 120 de tone de dioxid de uraniu, potrivit anunțului producătorului de energie, informează Mediafax.

SNN a inițiat în decembrie o procedură de achiziție de scurtă durată, care s-a finalizat cu un nou contract către Cameco, oferta furnizorului având prețul cel mai mic, potrivit datelor transmise de companie.

Prețul de achiziție a materiei prime din acest contract, echivalentul în lei, este de 373,58 lei kg/U în UO2.

Contractul va intra în vigoare din ianuarie 2017, după ce va fi semnat și de către Agenția de Furnizare a Euratom – Euratom Supply Agency (ESA), având în vedere că în Uniunea Europeană contractele de vânzare-cumpărare uraniu sunt tripartite, fiind necesar să fie semnate de vânzător, comparator și ESA.

SNN a mai încheiat două contracte cu o durată de șase luni, pentru o cantitate de 120 de tone de dioxid de uraniu fiecare, contracte ce au asigurat necesarul de uraniu pentru anul 2016 și îl vor asigura pentru primele luni din 2017.

SN Nuclearelectrica SA a fost înființată în 1998 prin reorganizarea RENEL. Societatea se află sub autoritatea Ministerului Economiei și Finanțelor, statul deținând 88,7% din acțiuni, iar Fondul Proprietatea 11,24%. Societatea are două sucursale: CNE Cernavodă, care exploatează Unitățile 1 si 2 de la CNE Cernavodă precum și serviciile auxiliare și Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) Pitești.

În noiembrie 2013, SNN a fost listată pe Bursa de Valori București.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.