STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Telecom & IT-C & Online, Start-Up & Angels, Design, Stiinta & Tehnologie

Noul val in creativitatea asistata de calculator: taietoarele cu LASER

taietor cu laserTehnologia masinilor de taiat cu laser a fost in mare masura umbrita de imprimantele 3-D. Generatia viitoare de dispozitive cu laser, insa, are un mare potential, sustine – pentru NY Times – Dan Shapiro, co-fondator si director executiv la Glowforge, un start-up ce dezvolta astfel de masini, care nu sunt deloc industriale, ci dedicate oricui ii place sa creeze tot felul de obiecte.

Noile dipozitive cu laser, taietoare si freze controlate de calculator, ies pur si simplu din atelierele industriale si se „planteaza” singure pe desktop-urile computerelor. Valul de masini noi aduc un nivel ridicat de precizie celor care creeaza obiecte fizic – de la portofole din piele, lampi, la placi de circuite electronice – fie ca asta este profesia lor, fie doar un hobby.

Suntem intr-o zona de discutie foarte familiara in tehnologie. Calculatoarele contribuie la transformarea costisitoarelor masini industriale complexe, utilizate pana acum de putini oameni, in ceva accesibil oricui. Adica pentru toate tipurile de persoane creative – designeri, mestesugari, mici meseriasi.

Acum, „creativitatea nu mai este limitata de instrumente”, subliniaza Dan Shapiro. Firma sa, Glowforge, opereaza intr-un depozit cavernos, chiar langa un centru de prelucrare de marijuana, si a creat prototipul unui taietor cu laser, pe care estimeaza ca il va vinde cu aproximativ 2.000 de dolari, mult mai ieftin decat o masina industriala. Dispozitivul Glowforge este insotit de un software ce simplifica modul de operare obisnuit al taietoarelor cu laser.

Aceste dispozitive cu laser au o vechime de circa douazeci de ani, fiind utilizate in aplicatii de fabricatie industriala pentru a grava sau taia aproape in orice tip de material, inclusiv otel, plastic sau lemn. Calculatoarele de control din interiorul laserelor ofera o precizie aproape inimaginabila taieturii realizata cu mana, desigur exceptandu-i pe artizanii cu inalta calificare, care au de asemenea o foarte mare precizie.

De-a lungul timpului, aceste masini au capatat dimensiuni tot mai mici si au devenit mai accesibile oamenilor obisnuiti, in mare parte cunoscuti ca „makerspaces” si regasiti in facilitati deschise destinate designer-ilor, entuziastilor „do-it-yourself”, fie in scoli, fie in spatii private.

Taietoarele cu laser si-au dezvoltat o puternica utilitate in randul bijutierilor, a celor care fac printuri si a altor tipuri de artizani, multi dintre ei detinand site-uri de artizanat, precum Etsy.

Acestia sustin ca cererile sunt uneori coplesitoare si vorbesc despre o tendinta de utilizare tot mai redusa a imprimantelor 3-D, considerate incete, mult mai limitate in ceea ce priveste tipurile de material pentru care pot fi utilizate, iar uneori sunt extrem de dificil de operat.

Nadeem Mazen, director executiv la DangerAwesome, o firma de taietoare cu laser din Cambridge, spune ca business-ul sau bazat pe cele trei taietoare cu laser merge de 20-30 de ori mai bine decat cel cu imprimantele 3-D.

„Acest taietor cu laser merge tot timpul”, afirma Chris DiBona, un inginer director la Google, descriind taietorul cu laser de la scoala fiicei sale. Taietoarele cu laser sunt atat de rapide, spune el, incat fac simpla producerea unui obiect, finisarea formei lui si crearea a ceva nou, in ultima instanta. DiBona este investitor privat in Glowforge, desi Google nu a investit in acest start-up. Oricum, start-up-ul a crescut la peste 1 milion de dolari.

Shapiro, care a lucrat in trecut pentru Google si Microsoft, spune ca intentioneaza sa produca taietoare cu laser mult mai accesibile. Un astfel de taietor costa in jur de 10.000 de dolari, desi este posibil sa se gaseasca online unele mai ieftine provenite din China, dar acestea din urma nu dispun de caracteristici adecvate de putere si de siguranta de taiere, sustine Shapiro.

Pentru a reduce cheltuielile, Glowforge a gasit modalitati de a inlocui componentele de hardware costisitoare cu software-uri complexe. O camera foto in interiorul camerei taietorului cu laser si imaginea procesata in cloud inlocuiesc o parte din asa-numitul planificator de miscare, care in mod normal determina forma in care laserul taie materialul.

Mazen afirma ca a cautat un dispozitiv similar celui produs de Glowforge, dar fara succes. „In experienta mea”, spune el, „nu doar ca acesta este eminamente necesar, ci este primul lucru dupa care ma uit”.

Pentru a demonstra posibilitatile creative ale Glowforge, Shapiro a oferit o demonstratie, recent. El si-a scos din buzunar frumosul portofel de piele, cu cusaturi de mana pe muchii. A spus ca l-a creat el insusi cu dispozitivul de taiere cu laser si nu a bagat decat 2 dolari in materiale. Apoi, a pus o bucata de piele de vaca in interiorul dispozitivului Glowforge si a trimis un model pentru coperta unui notebook Moleskine de la un iPad catre aparatul cu laser.

Impulsuri de lumina au inceput sa straluceasca in interiorul taietorului cu laser care facea gauri in piele dupa o taietura rectangulara ce alcatuiau marginile exterioare a ceea ce avea sa devina coperta notebook-ului.

Taietoarele cu laser se potrivesc de minune pentru crearea de obiecte 2-D, dar pot fi folosite si pentru realizarea unor obiecte mai complicate 3-D, cum ar fi lampi sau sculpturi, prin taierea de piese plate ce vor fi apoi asamblate.

Un alt start-up din San Francisco, Other Machine Company, a creat un dispozitiv, Othermill, care se vrea un revers al imprimantelor 3-D.

In loc de construirea unui obiect 3-D, prin crearea unor straturi de material, asa cum lucreaza imprimanta 3-D, dispozitivul Othermill utilizeaza biti de filare pentru a taia in blocuri din orice fel de material: lemn, metal sau plastic. Masina, care costa 2.199 de dolari, cantareste in jur de jumatate de kilogram si poate fi transportata in masina.

Danielle Applestone, director executiv la Other Machine, spune ca firma a vandut dispozitivul ciocolatierilor, iar acestia il folosesc pentru redarea formelor bomboanelor pe care le produc. „Nu exista niciun motiv, tehnologic vorbind, pentru ca oamenii sa nu aiba acces, zilnic, la fabricarea de unelte”, a afirmat Applestone.

Gregg Wygonik, designer pentru Microsoft, a cumparat o masina Othermill pentru proiecte personale ce zac neterminate in garajul sau. El a taiat placi cu aceasta masina, ba chiar a realizat si o sculptura din ceara. Wygonik spune ca astfel de masini cu calculator ce controleaza macinatul sunt destinate, in mod normal, inginerilor, dar nu este si cazul cu Othermill. „Au facut-o foarte accesibila. Este vorba mai mult despre utilizarea acestor instrumente pentru scopuri artistice si pentru a fi inventiv”, explica Wygonik.

Este greu de imaginat cum unelte de productie devin adevarate produse de mass-market, pentru toata lumea, mai ales ca acestea sunt, totusi, relativ scumpe. Cati oameni isi doresc, cu adevarat, sa achizitioneze astfel de masini pentru a isi construi propriile sacose de carat produse, de exemplu, sau invelitoare pentru iPhone, cand este atat de simplu si convenabil sa le cumperi din magazin?

Shapiro crede cu tarie ca exista o multime de oameni insetati sa faca mai multe lucruri in viata lor dar, pur si simplu, nu dispun de instrumente. Altfel, ar fi „ca si cum am manca toti la fast-food si am uitat cum sa gatim„.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.