STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Legislatie & Mediu de Afaceri, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

Noul Cod Fiscal – necorelat cu realitatea economica ciclica Cerere vs Oferta. Noul Cod de Procedura Fiscala – incurajeaza abuzul autoritatii fiscale (Partea a II-a)

CodulFiscalAutori: Radu Limpede si Gabriela Zamora

 

– (continuare) scurte concluzii de la Conferinta ‘Fiscalitate pentru o Romanie Durabila’ – InterContinental 30 Martie 2015, organizat de The Associates si admediaconsult –

 

Citeste aici prima parte a materialului Conferintei

 

Specialistii in economie si fiscalitate continua sa atraga atentia asupra prevederilor noului Cod Fiscal si a celui de Procedura Fiscala, considerate neconforme cu realitatea economica si, in plus, care nu stabilesc o relatie de egalitate intre autoritatea financiara si contribuabil. In cadrul conferintei s-au reiterat pericolele pentru economie generate de noua legislatie fiscala, daca aceasta va trece de Parlament, unde se afla spre dezbatere, in actuala forma. 

 

Dan Schwartz, Managing Partner RSM Scot

Referindu-se la proiectul Codului de Procedura Fiscala, Dan Schwartz sustine ca acesta va fi extrem de dificil sau chiar imposibil de respectat, asemenea de altfel Codului Fiscal, daca va fi aprobat in forma actuala.

El exemplifica noile reglementari din domeniul fiscalitatii care obliga operatorii bancari, cazinourile, notarii, agentii imobiliari, consultantii, dar nu numai, sa raporteze zilnic catre ANAF operatiunile sau tranzactiile de minimum 5.000 de euro.

„Va fi extrem de dificil sa respectam aceasta prevedere, pentru ca 5.000 de euro reprezinta o suma neinsemnata pentru companiile mari. Avem nevoie de personal. Trebuie sa blocam 2-3 oameni care sa facă acest lucru. Nu este rezonabil din partea ANAF sa solicite informatii care presupun imobilizarea catorva persoane. In plus, aceste date pot fi transmise atat de catre notar, de avocat, de banca si de firma de consultanta in acelasi timp”, afirma Dan Schwartz.

Ca atare, va fi mentinuta obligatia bancilor ca, la solicitarea ANAF, sa comunice pentru fiecare titular care face subiectul solicitarii toate rulajele si/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum si informatiile si documentele privind operatiunile derulate prin respectivele conturi, cu beneficiarii reali ai operatiunilor bancare.

Schwartz aminteste ca, in prezent, exista deja obligatia de raportare a informatiilor de catre banci si profesionisti, catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), insa profesionistii fac acest lucru doar in cazul in care au suspiciuni de spalare a banilor.

La sesiunea de intrebari si raspunsuri, Gabriel Biris a completat ca la o tranzactie imobiliara mai insemnata apare necesarul a 11 RAPORTARI: 2x Banci + 2x Avocati + 2x Consultanti imobiliari + 1x Notar + 2x Contabili + 2x Auditori, generand astfel in Romania un efect asemanator atacurilor informatice nesofisticate – dar care blocheaza, tip avalansa -, celebrele „denial of service attack„.

Dan Schwartz si ceilalti au dezbatut pe larg si principiul „in dubio contra fiscum” nou-introdus (desi el e vechi de 2 mii de ani, exista in raporturile de Cod Civil si chiar intr-o decizie recenta a CEDO pe un caz Ucraina-Harkov, in cazul persoanelor fizice): e BINE ca s-a introdus expres in Cod, insa e introdus ca litera f) a Articolului dedicat 13 – cu mesajul logic daca tot ce e mai sus a fost epuizat… -, in timp ce literele a)-e) lasa loc la N abuzuri prin corelari de legi si norme permise, ale autoritatilor in fata antreprenorilor.

 

Gabriel Biris, Managing Partner Biris Goran: Mi-e teama ca antreprenorul roman va fi din ce in ce mai des tratat ca infractor

Avocatul specializat in legislatie fiscala, Gabriel Biris, regaseste o parte din setul de masuri propus de el inca din 2004 privind plafonarea bazei de calcul a tuturor contributiilor, in noul Cod Fiscal, dar setul „nu a fost preluat integral”. Astfel, el considera ca plafonarea bazei de calcul a contributiei la sanatate la 5 salarii medii nu va ajuta la cresterea conformarii voluntare, din cauza plafonului prea mare, dar si pastrarii unor cote semnificativ mai mici pentru castigurile din activitati independente, fata de cele datorate pentru salarii. Astfel, abia 20-30 mii de oameni s-ar incadra… (cota infima din cei 5,2 milioane de salariati – nota EconomicZoom)

Consider ca mult mai util pentru dezvoltarea echilibrata a Romaniei, pentru normalizarea pietei muncii, ca plafonarea sa fie facuta la cel mult 3 salarii medii, ca deducerea personala sa fie scazuta din baza de calcul a contributiilor sociale, in paralel cu largirea bazei de impozitare„, afirma avocatul.

El precizeaza ca, in plus, propunerea perpetueaza o nedreptate prezenta in legislatie inca din 2001, aceea ca angajatorii platesc contributii sociale pentru pensii pentru care unii din angajatii lor nu primesc puncte de pensie. „Nici asta nu ajuta la cresterea conformarii, sentimentul ca Statul ne fura ramane prezent”, sustine Gabriel Biris.

In ceea ce priveste eliminarea impozitului pe dividende, acesta este de parere ca se creeaza conditiile pentru a asista la un fenomen invers celui pe care l-am vazut in 2007-2008, si anume cresterea semnificativa a numarului de SRL-uri, in dauna PFA-urilor.

Noul Cod Fiscal aduce noutatea „penalitatii la nedeclarare”. Persoanele fizice si firmele care nu isi declara impozitele datorate statului, ce depasesc cuantumul de 50 lei, vor fi obligate sa achite o „penalitate de nedeclarare” de 0,06% pe zi, care va fi majorata cu 100%, daca datoria rezulta din acte de evaziune constatate de catre organele judiciare.

„Este o masura care nu ajuta la crearea unui mediu de afaceri prietenos. Ei isi reglementeaza drepturile, nu si obligatiile. Se platesc oricum dobanzi si penalizari de intarziere la sumele constatate in plus la controalele fiscale. Trebuie sa te judeci cu ei un an-doi si sa iti recuperezi banii in instanta, insa fara nici o dobanda”, comenteaza Gabriel Biris.

Pe partea de cod de procedura fiscala, avocatul afirma ca vedem o colectie de masuri menite sa consolideze administrarea fiscala, care, din pacate, se face pe costul antreprenorilor, ale caror drepturi sunt tot mai diminuate in fata Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), institutie din ce in ce mai abuziva. Aici, Gabriel Biris aduce in discutie penalitatile la nedeclarare, si aseamana autoritatea fiscala „cu un militian cu bastonul” aratand amenintator catre contribuabil.

Toti vorbitorii, inclusiv sus-mentionatul Dan Scwhartz, au dedus ca – desi exista si in Vest „(in caz de vointa de nedeclarare si nu de EROARE sau reincadrare din partea ANAF) – la noi aceasta penalitate e pusa intr-o forma ce instituie de fapt o ‘prezumtie de vinovatie’ si lasa loc de abuz.

„Toate propunerile din codul de procedura fiscala, nu doar ca nu rezolva problemele, ci adanceste inegalitatile dintre ANAF si contribuabil”, explica Biris, care adauga ca rolul de preventie, de indrumare al ANAF este zero”. „Personal, imi este teama ca antreprenorul roman va fi din ce in ce mai des tratat ca infractor si nu ca un partener al statului”, continua avocatul.

Aspectele la care a facut referire il determina pe Gabriel Biris sa afirme ca „se rateaza o sansa mare pentru Romania”, si spera ca „totusi varianta finala ( a Codului Fiscal – n.r.) sa nu fie aceasta”.

 

Dan Barascu – Partener BDO Consulting a avut o prezentare ampla si tehnica (ex. preturile de transfer din cadrul noilor norme BEPS ale OECD – aplicabile transnationalelor).

Am extrage si focaliza din ce a prezentat opinia sa personala (la care EconomicZoom subscrie !) ca SCUTIREA E TAXE in IT&C – inca de un deceniu, de la Guvernul Nastase – e folosita abuziv pentru cei ce raspund la telefon in diverse centre cu sute si mii de oameni tip „Shared Services” sau BPO (= Externalizare), in timp ce textul din Vechiul si Noul Cod Fiscal prevede „PRODUCERE de SOFTWARE„. Adica exact ce reclama Antreprenorii romani din adevarata industrie IT – cea care produce Soft „proprietar”, creat, anume ca piata muncii in domeniu a fost distorsionata de aceste multi-nationale ce rar aduc cercetare-dezvoltare (R&D) in tara.

De investigat, am adauga noi !

 

———————————–

EconomicZoom.ro – Partener Media al evenimentului „Fiscalitate pentru o Romanie durabila”, organizat de The Associates si admediaconsult.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.