STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Legislatie & Mediu de Afaceri, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

Noul Cod de Procedura Fiscala introduce penalitati la nedeclararea obligatiilor fiscale si mentine TVA-ul de la acest moment

ioana_petrescuNoul Cod de Procedura Fiscala reduce penalitatile de intarziere la plata contributiilor fiscale, de la 0,03% pe zi la 0,02% pe zi, si introduce penalitati pentru nedeclararea obligatiilor fiscale.

„Vrem respect pentru contribuabilul onest si sa fim foarte duri cu cei care fac evaziune fiscala”, a declarat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, in cadrul unei conferinte pe teme de fiscalitate.

„Pana acum penalitatile de intarziere erau foarte mari si acum au scazut de la 0,03% pe zi de intarziere la 0,02%. Asta inseamna 7,3% pe an comparativ cu 10,95% pe an”, a explicat Ioana Petrescu. Aceasta masura vizeaza contribuabilii onesti care, din diverse motive, nu au putut sa isi plateasca la timp datoriile.

Pentru contribuabili necinstiti, statul ii va taxa cu penalitati de nedeclarare. „Nu este o taxa în plus”, precizeaza ministrul Finantelor, ci „este o penalitate de nedeclarare pentru cei care fac evaziune fiscala”. Penalitatea va reprezenta 10% din obligatiile fiscale nedeclarate de contribuabil, daca suma stabilita ca fiind cea corecta este mai mica de 25% din obligatia declarata. In cazul in care suma stabilita este mai mare de 25% din obligatia declarata, penalitatea este de 25% din obligatia fiscala.

Insa, daca contribuabilul a gresit cu intentie, dar totusi vrea sa se corecteze, penalitatea se reduce cu 75% daca persoana respectiva plateste penalitatea in timpul prevazut de lege sau se conformeaza cu esalonari stabilite cu organul de control. Penalitatea nu se aplica daca contribuabilul se conformeaza voluntar si isi corecteaza aceasta nedeclarare inainte de inspectia fiscala.

In opinia Ioanei Petrescu, este important sa existe in Codul de Procedura prevederi foarte clare de stimulare si de incurajare a contribuabilului de buna credinta, dar si de combatere a evaziunii fiscale.

In acelasi timp, noul Cod de Procedura Fiscala prevede si taxarea inversa a cladirilor si terenurilor. „Cladirile si terenurile la care, pana acum, se aplica regimul de taxare de TVA vor avea taxare inversa. Nu este o taxa in plus, nu este o taxa nouă, vorbim de TVA care se aplica si pana acum, dar se va aplica prin taxare inversa. Este un sistem simplificat si reduce si evaziunea. Am aplicat o legislatie europeana, care este optionala, iar noi am aplicat-o pentru cladiri”, a explicat ministrul Finantelor.

O altă modificare a Codului Fiscal care, potrivit ministrului Finantelor, se discuta cu partile implicate, este eliminarea dublei impozitari, in cazul stimulentelor acordate de firme angajatilor sub forma unor asigurari de pensie si sanatate.

„Daca sunteti un angajator care vrea sa ofere aceste beneficii angajatului, peste 650 de euro sunt deductibili, sunt impozitati doar la angajat”, afirma Petrescu.

In plus, se elimina limitele impuse pe categorii de asigurari, respectiv cea de 400 de euro pentru pensii si 250 de euro pentru sanatate. „In limita celor 650 de euro angajatul si angajatorul pot decide cum sa imparta aceste pensii facultative sau asigurari de sanatate”, a mai spus ministrul Finantelor.

In noul Cod Fiscal vor fi introduse si modificari privind taxarea microintreprinderilor, in special cu privire la indeplinirea criteriilor de taxare in acest sistem sau trecerea la impozitul pe profit. Se are in vedere si extinderea facilitatilor pentru agricultorii afectati de calamitati, tratamentul fiscal aplicabil tranzactiilor pe piata de capital, dar si la relatia dintre contribuabil si ANAF. Totodata, noul Cod Fiscal mentine actuala cota unica de TVA dar si masurile luate recent in privinta comunicarii electronice dintre firme si autorittati.

Ministrul Finantelor a anuntat ca pe marginea acestor propuneri a primit deja o serie de observatii de la mediul de afaceri, precum: penalitatea de nedeclarare sa se datoreze doar pentru obligatiile stabilite de organul de inspectie fiscala, plafonarea penalitatii de nedeclarare la 100.000 de lei, si, in situatiile de reducere a penalitatii de nedeclarare sa se aplice corespunzator si penalitatii de intarziere.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.