STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Piata de Capital - BVB

Noua structura a indicelui BET: un investitor cand va spune „Romania”, va spune „Energie”.

Bursa-de-Valori-BucurestiIncepand cu data de 23 decembrie 2013 investitorii de la Bursa de Valori Bucuresti se vor ghida dupa o noua structura a indicelui BET, in care intra Romgaz si Nuclearelectrica listate recent si din care vor iesi Biofarm si Banca Carpatica.

Daca pana de curand predominau bancile si societatile de tip financiar (BRD, Banca Transilvania, Banca Carpatica, inclusiv actiunile BVB sau cele ale SSIF Broker Cluj), acum structura indicelui va reflecta o pondere mai mare a companiilor de energie. Prin asimilare, si Fondul Proprietatea are o expunere semnificativa pe sectorul energetic. BET-ul va include Romgaz si Petrom pe locurile 3 si 4 in indice, iar Transgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica ocupa in continuare ponderi importante. Structura este detaliata mai jos.

Ponderile sunt date de marimea „free-float”-ului, adica valoarea actiunilor care teoretic pot fi tranzactionate pe piata, motiv pentru care ordinea procentelor in indice este usor diferita fata de cea a capitalizarilor de piata ale companiilor.

BETIndex

 

Structura BET este importanta pentru investitorii institutionali, atat locali cat si internationali, deoarece acestia tind sa investeasca in primul rand in astfel de companii, iar mai apoi sa se diversifice sectorial, in functie de specificul lor.

Conform Anuarului ZF al celor mai valoroase companii romanesti, 4 din primele 10 sunt reprezentate la Bursa de Valori Bucuresti – anume OMV Petrom, Romgaz, Fondul Proprietatea si BRD – iar odata cu listarea Hidroelectrica anul viitor, numarul ar urma sa creasca la 5 din primele 10. Bursa de la Bucuresti incepe sa reprezinte mai bine economia romaneasca, lipsindu-i insa, in continuare, mari emitenti din telecom sau producatori auto. 

 

Cei 3 piloni ai dezvoltarii Bursei de Valori Bucuresti

Noua conducere executiva a BVB numita in cursul acestui an a definitivat planul de dezvoltare al pietei de capital locale, menit sa aduca Bursa de la statut de piata „de frontiera” la unul de piata emergenta. Prezentarea care poate fi vizualizata aici indentifica cei 3 piloni:

1. „Infuzia de oxigen” pentru a dinamiza lichiditatea si tranzactiile: incasarea dividendelor prin Depozitarul Central, simplificarea procedurilor de deschidere de cont in special pentru investitorii straini, optimizarea structurii de costuri pentru participantii la piata si pentru clienti, conexiunea intre operatiunile de trading si „post-trading”, echilibrarea aspectelor fiscale si de taxare.

2. Inovarea – extinderea orelor de tranzactionare (din ianuarie, ziua de tranzactionare se extinde pana la ora 18), imbunatatirea structurii tuturor indicilor, atragerea de market-makeri care dinamizeaza si sustin lichiditatea unei piete, dezvoltarea pietei obligatiunilor si a titlurilor de stat, informarea mai buna a investitorilor referitor la companiile listate, atragerea de business-uri private care se listeze pe piata.

3. Replicarea a ceea ce alte piete au: imprumutul de actiuni, tranzactiile de vanzare in lipsa, constituirea Contrapartii Centrale care va creste nivelul de incredere in mecanismele pietei, segmentarea pietei, imbunatatirea guvernantei corporative si a transparentei companiilor listate, crearea de noi segmente pentru noi instrumente, integrarea pietei instrumentelor derivate.

BVB_Plan_3Pillars_1

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.