STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, INTERNATIONAL, M&A & VentureCapital & Private Equity, Consultanta de Management & Financiara & Strategie

Noua moda in SUA si Silicon Valley: „Spin-Off”-ul, sau splitarea companiilor

HP_304xx2969-1979-16-0Criza financiara i-a facut pe investitori sa parieze pe companiile prea mari pentru a se prabusi, chiar daca afacerile lor nu cresteau la viteza ametitoare. Acum, insa, investitorii si-au schimbat comportamentul si apreciaza splitarea companiilor mari, asa cum a anuntat recent Hewlett-Packard, pentru ca nu mai simt nevoia unei plase de siguranta data de marimea acestora.

In 2011, cand conducerea Hewlett-Packard anunta, cumva in graba, intentia de a rupe compania in doua, ivestitorii s-au opus vehement. La vremea aceea, li s-a parut un pariu riscant separarea diviziei calculatoarelor personale de unitatea de productie si servicii, deoarece ar fi putut face ca ambele companii sa devina vulnerabile. Planul a fost amanat, iar propunerea CEO-ului HP de splitare a companiei a fost respinsa imediat.

Astazi, lucrurile stau exact invers. Investitorii de pe piata de capital pariaza pe companiile cu viziuni bine focalizate. Prea multe divizii este o chestiune vazuta de catre acestia ca o distragere a atentiei managementului. De aceea, isi doresc, acum, sa detina participatii mari in companii mai mici si sustin divizarea conglomeratelor, avand incredere ca separat vor avea profit. Asadar, cand HP a revenit la ideea splitarii de acum trei ani, actionarii s-au bucurat si nimeni nu a contestat decizia. Ba chiar, actiunile companiei au urcat cu aproape 5%.

De fapt, anuntand divizarea, HP nu face altceva decat sa urmeze traseul croit de alte companii din tehnologie, precum eBay si IBM. Dar decizia HP ar putea reprezenta semnalul noului val de „spin-off”, al ruperii companiilor si instrainarilor acestora, ce zdruncina in prezent Silicon Valley si care poate fi abia la inceput.

„In timpul crizei financiare, actionarii recompensau marimea (companiei – n.r.), vanzarile si diversitatea”, afirma Chris Ventresca, co-presedinte al pietelor emergente globale si achizitii la JP Morgan Chase. „In prezent, acestia nu mai simt nevoia unei plase de siguranta. Companiile sunt mai sanatoase si mai puternice. Aceasta da incredere board-urilor companiilor (conducerilor – n.r.) de a arunca o privire mai adanca asupra portofoliilor lor”.

Bunaoara, saptamana trecuta, eBay a anuntat ca ar putea sa spliteze unitatea PayPal intr-o companie separata cotata la bursa, spre satisfactia lui Carl C. Icahn, un investitor activist de pe piata de capital. Splitarea vine dupa ruperea diviziei de vanzari a eBay de Skype, serviciul de telefonie pe internet, de acum cativa ani.

Se poate spune ca pentru IBM a devenit obisnuinta splitarea unitatilor ce nu se mai potrivesc strategiei sale. Recent a vandut businessul de servere low-end, ieftine catre Lenovo, compania chineza care, in urma cu aproape zece ani, achizitionase si afacerile de computere personale ale IBM.

 

EMC, o companie mare de stocare de date, se afla sub presiunea fondurilor de hedging activiste pentru a isi vinde actiunile detinute in VMware, o companie valoroasa de virtualizare. Unii analisti si-ar dori chiar sa vada si uriasul Microsoft divizat, pentru a se putea concentra separat doar pe software, jocuri video si cautare.

Realitatea este ca schimbarea perceptiei investitorilor a determinat deja rasturnari majore si dincolo de industria tehnologiei. O rafala de „spin-off” a remodelat industria media, de exemplu, in anii acestia, gratie unei piete a vanzatorilor. Companii si firme de private equity sunt dornice sa achizitioneze afaceri bune, iar investitorii sunt dipsusi sa cumpere actiuni in noile companii.

„Companiile au o multime de alternative acum”, sustine Ventresca. „Pot vinde, deoarece cumparatorilor le este foame. Si ele chiar au oportunitatea de a face IPO-uri, intrucat pietele sunt sanatoase”.

 

  • Marile grupuri media

 

Time Warner s-a divizat pana la miezul afacerii, prin crearea unei televiziuni si a unui grup de film, dupa ce a splitat AOL, Time Warner Cable si Time Inc.

Rupert Murdoch, de asemenea, a divizat News Corporation in doua, separand activele din film si televiziune intr-o noua companie, denumita 21 Century Fox.

Gannett, publisher-ul USA Today, a anuntat in august ca a renuntat la activele sale din ziare pentru a se concentra pe operatiunile de televiziune.

 

  • Companii industriale si bunuri de larg consum

 

Trei dintre cele mai mari companii industriale s-au facut si ele mai mici. DuPont, sub presiunea investitorului activist Nelson Peltz, a spus, anul trecut, ca se va splita in doua. Iar, in timp ce, Dow Chemical a rezistat presiunilor altui investitor activist, Daniel S. Loeb, de a se rupe in doua, insa continua sa renunte la linii de business mici. General Electric si-a desprins bratul sau de vanzare cu amanuntul, in iulie, vanzandu-si instrumentul de business financing in septembrie.

Companiile din industria bunurilor de larg consum si cele farmaceutice au adoptat aceeasi strategie. Procter&Gamble intentioneaza sa vanda mai mult de jumatate din brandurile sale, iar producatorul de medicamente Abbott Laboratoires a divizat AbbVie, in 2013, creand doua companii gigant de ingrijire a sanatatii.

Scindarea HP ramane, insa, printre miscarile de business ce atrag cel mai mult atentia, in aceste zile. HP a fost fondata cu 75 de ani in urma, cand doi prieteni de la Universitatea Standford, William Hewlett si David Packard, au inceput sa construiasca echipamente audio intr-un garaj. Compania avea sa devina cel mai mare producator de computere personale din lume, un furnizor important de imprimante, cerneala, servere, software si echipamente pentru alte business-uri.

 

  • Cum va arata HP dupa splitare, in cifre

 

Venitul anual estimat in miliarde de dolari al celor doua companii rezultate din splitare, Hewlett-Packard Enterprise si HP INC, arata ca cele doua vor avea marimi asemanatoare.

Hewlett-Packard Enterprise – venit total anual estimat – 58,4 mld. dolari

Specializata in tehnolgie de business, inclusiv servere, echipamente de stocare a datelor, software si servicii.

  • Enterprise group – 28 mld. dolari
  • Enterprise services – 22,8 dolari
  • Software – 4,1 dolari

Financial services – 3,5 mld. dolari

 

HP INC – venit total anual estimat – 57,2 mld. dolari

  • Specializata in calculatoare personale si imprimante.
  • Personal Systems – 33,7 dolari
  • Printing – 23,5 dolari

Cand Meg Whitman a preluat HP, in 2011, dupa mandatul esuat al lui Léo Apotheker, ea a mostenit o companie cu probleme, care isi pierduse o parte din puterea financiara. „HP era sub o presiune acuta”, afirma Peter Burris, analist la Forrester Research. „Detinea un portofoliu extrem de complex, iar bilantul contabil s-a degradat mai bine de 10 ani”.

Whitman a anuntat reduceri de personal, concentrandu-se pe unitatile de business si a curatat bilantul. Aceste masuri i-au permis sa readuca in actualitate ideea splitarii ca o masura de incredere, pe care actionarii o si impartasesc.

„O miscare precum aceasta, propusa cu cativa ani in urma, putea sa semene ca si cum compania isi arunca vanzarile in aer”, comenteaza Burris. „Acum, aceasta miscare imbunatateste concentrarea pe afacere, simplificand din complexitatea acesteia”.

Ralph V. Whitworth, investitor activist care a castigat un loc in board-ul HP, a salutat splitarea companiei, considerand-o o victorie a actionarilor, un memento al masurii din 2011 cand decizia era motivata de ingrijorarile financiare.

Separarea este „o geniala miscare de mutare a activelor, la momentul perfect al redresarii”, sustine Whitworth. „Actionarii vor putea, acum, sa investeasca in respectivul grup de active, fara teama unor subventii incrucisate si ineficiente, care afecteaza in mod invariabil conglomeratele de afaceri„.

Separarea HP Inc. (unitatea de calculatoare si de imprimante) si Hewlett-Packard Enterprise (produse si servicii) nu inseamna ca fiecare companie nu va putea creste. Ambele pot fi pe piata ca parti ale unor intelegeri de afaceri, dupa ce procesul de splitare va fi complet, sau poate chiar inainte de finalizare.

HP a purtat discutii cu EMC, la inceputul acestui an, si inca se duc negocieri, potrivit unor surse informate in aceasta privinta. Si HP Inc. ar putea cumpara companii mici de calculatoare personale si imprimante sau poate fi ea insasi o tinta de achizitie.

Cat priveste riscurile, acestea exista pentru ambele companii, in sensul ca HP Inc. si Hewlett-Packard Enterprise vor trebui sa se descurce singure. „Nu vor disparea toate provocarile”, subliniaza Burris, carea precizeaza, totodata, un aspect pozitiv al splitarii, acela ca „succesul sau esecul lor va fi mult mai transparent. Nu vor mai putea sa isi ascunda problemele”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.