STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, EUROPA, Buget & Finantare Deficit, Finantari UE & Granturi

Noua „bazooka” pregătită de UE pentru susţinerea reformelor şi investiţiilor în Europa nu este la înălţimea ambiţiilor lui Macron

Comisia Europeană a propus lansarea a două noi instrumente finan­ciare cu o putere totală de 55 miliarde de euro pentru susţinerea reformelor din statele membre ale UE şi a investiţiilor în ţările membre lovite de crize financiare, relatează Reuters, conform Mediafax.

Planul, care detaliază propuneri fă­cu­te luna trecută, survine în contextul în ca­re turbulenţele create recent pe pieţe de instabilitatea politică din Italia au rea­prins temerile privitoare la viitorul euro. Potrivit noului plan, care are nevoie de aprobarea a 27 de state ale UE, 25 miliarde de euro vor fi disponibili pentru ţările care se lansează în reforme structurale convenite cu Bruxelles-ul. Finanţarea, care va proveni din bugetul de 1.100 mld. euro prevăzut de UE, va fi accesibilă tuturor statelor membre, dar cea mai mare parte va merge numai către cele 19 ţări membre ale zonei euro.

A doua facilitate, denumită European Investment Stabilization Function, va oferi până la 30 miliarde de euro sub formă de credite statelor membre care suferă un „şoc asimetric”, definit drept o criză economică neaşteptată care generează o creştere puternică a şomajului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.