STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EUROPA, Finantari UE & Granturi

Norvegia crește fondurile pentru România la 502 milioane de euro în exercițiul 2014-2021, de la 300

rp_seed-money-300x2001.jpgNorvegia acordă României 502 milioane de euro în exercițiul 2014-2021, după ce, joi, la Ministerul Fondurilor Europene, cele două state semnează memorandumurile de aprobare a mecanismelor SEE și Fondul Norvegian, informează Mediafax.

Față de exercițiul de finanțare 2009-2014, România primește cu 200 de milioane de euro mai mult. Suma a fost lansată din septembrie 2016, dar abia acum intră în vigoare, odată cu semnarea documentului strategic. Ministerul Fondurilor Europene este autoritate de management pentru Mecanismul SEE și a Fondului Norvegian – programele de finanțare care primesc undă verde, joi, odată cu semnarea memorandumului.

România devine astfel statul cu cea mai mare finanțare din Europa, la egalitate cu Polonia, anunță EEA grants. Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, în finanțările anterioare nu au fost anunțate corecții bugetare în proiectele implementate prin fondul norvegian, motiv pentru care promotorii de la noi se pregătesc să anunțe că au absorbit în totalitate fondurile.

De altfel, România este statul beneficiar care intră la semnarea memorandumului cu Norvegia, document ce va fi perfectat final în aprilie 2017, cu un set de avantaje pentru implementarea programului EEA and Norway Grants 2014-2021, au anunțat recent, pentru MEDIAFAX, oficiali din cadrul Mecanismului de Finanțare.

Termenii generali ai memorandumului au fost deja negociați în septembrie 2016 între reprezentanții statelor donatoare din Mecanismul Financiar și Ministerul Fondurilor Europene, prin ministrul Cristian Ghinea. Aceștia vizează finanțarea proiectelor care să reducă disparitățile sociale și economice dintre statele Europei și întărirea relațiilor bilaterale, inovația, reducerea efectelor schimbărilor climatice, conservarea patrimoniului cultural național, muncă decentă și dialogul tripartit.

Norvegia are două forme de contribuție către statele Uniunii Europene: o contribuție proprie, prin EEA grants și Norway Grants, dar și una alături de Islanda și Liechtenstein. În fondul asociat, Norvegia contribuie cu peste 90% din finanțare.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.