STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Legislatie & Mediu de Afaceri, Politica Fiscala - Taxe & Impozite, Start-Up & Angels

Noi scheme de ajutor de stimulare: pentru business-angels, investițiile IMM-urilor și ecoturism

Autor: Adrian N Ionescu– Cursdeguvernare.ro

business-angelsGuvernul a stabilit, miercuri, condițiile în care investitorii individuali de tip business-angels vor beneficia de facilități fiscale, dacă participă cu capital în numerar la dezvoltarea microîntrerpinderilor și a întreprinderilor mici, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Totodată, Guvernul a mai aprobat două hotărâri privind ajutorul de stat minimis, referitoare la:

  • finanţarea programului Scale UP, de stimulare a investiţiilor întreprinderilor mici și mijlocii
  • finanțarea nerambursabilă a unor proiecte de ecoturism care au ca scop conservarea și dezvoltarea zonelor din ariile protejate.

Cele trei programe vor funcţiona până la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea prelungirii.

Business angels

O persoană fizică care investește capital în numerar, între 3.000 și 200.000 de euro, într-o societate al cărei asociat devine prin dobândirea de părți sociale, va căpăta statutul oficial de business angel și va beneficia de facilități fiscale, conform Legii 120/2015.

Pragurile de mai sus sunt suma contribuțiilor cumulate pentru o firmă, indiferent de numărul investitorilor, iar firma trebuie (printre altele):

  • să fie societate cu răspundere limitată;
  • să fie o întreprindere autonomă în sensul Legii 346/2004;
  • să nu se afle în incapacitate de plată, în stare de insolvență sau faliment;

Guvernul a calculat că numărul estimat de beneficiari este de 372 de microîntreprinderi și întreprinderi mici pe întreaga durată de valabilitate a schemei de minimis.

Administratorii schemei sunt Oficiile teritoriale pentru IMM și Cooperație (OTIMMC), din subordinea Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA).

IMM-uri investitoare

Proiectele de investiții ale IMM-urilor în Valea Jiului, în zona Roșia Montană – Munții Apuseni și în „comunitățile marginalizate din Moldova” vor beneficia de aproape o treime (270 mil. lei) din bugetul de 900 de milioane de lei al schemei de ajutor de stat Scale UP, de stimulare a investiţiilor IMM, pe perioada 2017-2020.

Pentru toate IMM-urile cu proiecte de investiţii, nivelul maxim al ajutorului de stat acordat fiecărui beneficiar în cadrul acestei scheme nu poate depăşi cinci milioane lei.

Guvernul a estimat la 200 numărul întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor.

România, alături de Polonia, Italia și Bulgaria, se numără printre țările cu cea mai mare nevoie de investiții în rândul firmelor cu potențial de creștere, potrivit Scale Up Index, studiu lansat foarte recent de Comisia Europeană. Același raport arată că principalele lucruri care ar trebui îmbunătățite pentru firme se referă la accesul la finanțare și personal calificat, la crearea de competențe noi pentru angajați și manageri”, a declarat Costin Borc, viceprim-ministru, ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri.

Ecoturism

A treia hotărâre de guvern prevede un buget de 100 de milioane de lei şi vizează Programul Pilot Start Up Mediu Ecoturism, pentru stimularea conservării și dezvoltării zonelor care au asociate arii protejate, prin implementarea conceptului de destinație de ecoturism.

Este vorba de proiecte pentru:

  • dezvoltarea infrastructurii de acces,
  • dezvoltarea reţelei de refugii montane cu rol de adăpost și informare turistică,
  • dezvoltarea infrastructurii de informare și de interpretare a naturii și culturii locale
  • facilități pentru servicii locale de ecoturism;
  • creșterea capacității resurselor umane pentru managementul și administrarea zonelor ce au asociate arii naturale protejate.

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.