STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Banci & BNR

Nelu Iordache a luat cu acte false 15,7 milioane euro de la BCR pentru proiectul autostrăzii Nădlac-Arad

Sursă: timetv.ro
Sursă: timetv.ro

Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a înşelat BCR cu 15,7 milioane de euro, bani pe care i-a luat pentru proiectul primului tronson al autostrăzii Nădlac-Arad, de aproximativ 22 de kilometri, folosind acte false şi le-a ascuns asociaţilor celorlalte două firme partenere cum a obţinut finanţarea.

Acesta a fost trimis în judecată, fiind acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune față de Banca Comercială Română, cât şi față de partenerii de afaceri, firmele din asocierea Romstrade SRL – Monteadriano Engenharia E Construcao SA – SC Donrep Construct SRL, atunci când a participat la licitaţia pentru primul tronson din autostrada Nădlac-Arad.

 Potrivit rechizitoriului trimis de procurorii Tribunalului Bucureşti, instanţa care va judeca dosarul, pentru a îndeplini condiţiile de participare la licitaţia organizată de CNADNR SA, Romstrade avea nevoie de susţinerea celor două firme partenere.

„În acest scop, inculpatul Nelu Iordache i-a indus în eroare pe reprezentanţii celor două societăţi cu privire la modalitatea în care a asigurat finanţarea proiectului, ascunzându-le faptul că a încheiat un contract de finanţare cu BCR şi a cesionat toate veniturile asocierii, fără acordul lor. Astfel, sumelor cuvenite nu au mai fost virate în conturile asociaţilor. Pentru a justifica acest lucru, inculpatul s-a prevalat de secretul bancar şi a invocat presupusul refuz al BCR de a le efectua plăţi în lipsa unor scrisori de garanţie emise în formatul şi condiţiile stabilite de bancă despre care susţinea că le respingea toate scrisorile de garanţie”, au arătat procurorii în documentul citat.

Pentru realizarea lucrărilor contractate, Nelu Iordache a semnat cu BCR un contract de facilitate de credit, în baza căruia s-a obligat să direcţioneze toate încasările din contractele atribuite în urma licitaţiei privind proiectul Coridorul IV – Tronsonul Nădlac – Arad prin conturile deschise la BCR şi să cedeze în favoarea băncii toate drepturile de încasare ce provin din contragaranţiile emise de către partenerii de asociere, susţin procurorii. Ca să poată obţine acest credit, Nelu Iordache a prezentat la BCR documente false din care rezulta că este împuternicit de „Membrii AGA” să semneze cu banca acest contract.

Mai mult informații pe: mediafax.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.